Förstärkt verklighet: spela, lära, dela

Smarttelefonen idag är mycket mer än bara vår mest personliga enhet, som vi tillbringar mycket tid med. Det är också en mobil underhållningsplattform som nästan följer oss dygnet runt, som kontinuerligt förbinder oss med våra familjer, vänner och världen. Telefonfunktionen har flyttat in i bakgrunden för många.

Istället för att prata klassiskt använder de flesta av oss text- och röstmeddelanden via messenger-tjänster. Även med egna foton och videofunktioner kommuniceras mer och mer. Mobilkameran spelar en allt viktigare roll när det gäller att fånga och dela ögonblicksbilder, selfies och berättelser.

Nyligen har vi också sett de första augmented reality (AR) upplevelserna. Smarttelefonkameran hjälper till att koppla samman verkliga och virtuella verkligheter för att skapa helt nya upplevelser och uppslukande delade stunder.

Intressant: Kom närmare fansen med historier

Avancerade verkligheter för varumärken

Men vad ligger bakom surrordet, vad är möjligt och hur kan varumärken på bästa sätt utnyttja AR för att inte bara nå sina målgrupper med ett annat format, utan för att spänna dem på ett unikt sätt? Hur ska märken forma avancerade verkligheter?

  • Gamification – ge användarna något att spela: AR-upplevelser kan göra poäng med två saker: med kul och mervärde. Det förstnämnda kan uppnås främst genom gamification. Om användaren skämtsamt med ditt varumärke kombinerar han positiva upplevelser med det. I allmänhet är människor bättre på att komma ihåg saker de förknippar med starka – i bästa fall goda – känslor. Ett bra sätt att väcka dessa känslor är genom personliga erbjudanden och lekfulla gemensamma upplevelser. Dessutom tillbringar människor mer tid med spel än med traditionellt reklammaterial eller bidrag. Genom mobiltelefonkameran deltar de aktivt i händelsen istället för att bara konsumera den passivt. På detta sätt kan uppslukande upplevelser skapas som säkerställer ett särskilt högt engagemang genom intensivt användarmedverkan.
  • Skapa ett virtuellt mervärde: Använd AR för att skapa mervärde för användaren. Låt honom praktiskt taget testa något innan han köper, ge honom ytterligare information, skapa delade upplevelser med människor som inte är eller inte kan vara där. Hjälp honom riskfritt med sitt heminredning, smink eller klädstil att experimentera. Visa olika eller till och med alla alternativ: från att testa en läppstift, prova på ett par solglasögon, placera den nya soffan i ditt eget vardagsrum till den virtuella allvitande experten – möjligheterna är lika varierande som aldrig tidigare.

  • Skapa delade upplevelser: AR-upplevelser och funktioner använder alltid den inbyggda smarttelefonkameran för att utöka den verkliga världen. Genom denna anslutning bjuder upplevelserna ofta på att dela och skapa gemensamma stunder, som knappast några andra format. Annonsörer bör också dra fördel av detta och betrakta den sociala aspekten – den delade upplevelsen – som en integrerad del. En integrerad uppmaning kan också vara till hjälp för att stimulera ännu fler interaktioner.
  • Berättelse innan teknik:Trots alla möjligheter och gimmicks: Lost AR och kamera-först entusiasm, inte förlorar målet, oavsett om det handlar om att stärka och förankra varumärkesvärdena i konsumenternas sinne eller till och med öka försäljningen. Förhållandet till varumärket eller produkten måste alltid vara i förgrunden, så också här: form följer funktion – inte tvärtom.
  • Var modig och skapa alternativa verkligheter: AR är fortfarande i början. Möjligheterna är oändliga, terrängen utforskas knappt. Utnyttja detta, experimentera som en första-mover med enastående format och former av berättelser – och var inte rädd för att missa det. Mod gör dig klok, upplevelse också.

display

AR, chips och fotboll

Knappast någon annan mat är så mycket förknippad med rykte för fotbollsspel som chips. Också typiskt för fotbollsspel är ibland väldigt känslomässiga fans som hejar med sina lag, firande eller, valfritt, sorg. Baserat på dessa två idéer utvecklade chiptillverkaren Lays ett mycket bra exempel på användningen av AR i varumärkekommunikation.

Kampanjen, designad speciellt för fotbollsälskande konsumenter, kombinerade AR med Facebook Messenger och gav fansen möjlighet att dela sina aktuella känslor genom AR-masker under eller efter ett spel med vänner. Via Facebook-annonser lägger fotbollsfans till actionen uppmärksam och satte dem efter ett klick på annonsen över en Messenger Bot tre AR-masker till urvalet, som jublade jublande, fester och sorg. Fans kunde spela in en video med masken efter eget val och skicka den via messenger till vänner.

Den framgångsrika kombinationen av lekfulla element och ett – för många människor – känslomässigt laddat tema ledde till slut till actionens framgång, vilket gjorde det till ett riktigt riktmärke för alla varumärken som tänker bredda sin varumärkesupplevelse genom AR.

Också intressant: livevideo: Mitfiebern, gå med, delta

Christina Keller Facebook
Foto: Facebook

Christina Keller leder Creative Shop för Facebook och Instagram i Centraleuropa. Tillsammans med sitt team stöder hon företag och byråer i att utveckla innovativa idéer för Mobile First-miljön. Innan hon kom till Facebook i augusti 2015 arbetade hon för flera reklambyråer – inklusive Jung von Matt, TBWA och DDB – och senare för Deutsche Bahn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *