Ingen rädsla för det onda (ro) som erbjuds

Redan 1982-filmen dök upp Blade Runner visar med hänsyn till artificiell intelligens (AI) ett inte särskilt lockande framtidsperspektiv. I filmen är så kallade replikerings uppgift att öppna upp andra planeter för ett bättre liv, eftersom jorden nästan förstörs och fullständigt överbefolkas. Dessa mycket intelligenta, men konstgjorda replikanter kan knappast urskiljas från oss människor – konflikten är oundviklig. Lyckligtvis ser vår verklighet fortfarande annorlunda ut. Varför AI fortfarande är oumbärligt för vårt dagliga arbete och varför företag inte bör missa språnget till den nya tidsåldern.

1. KI ≠ robot

Många på KI tänker på robotar som planerar att gripa världsherredømme – inte minst på grund av filmer. Lyckligtvis har vi (ännu) inte något med sådana varelser att göra. I själva verket är AI inte nödvändigtvis något fysiskt. Strikt sett är AI ett paradigm som skiljer sig från de normala metoderna för att ta itu med datavetenskap. Vanligtvis delar en programmerare upp ett problem i små delproblem och löser dem. KI tar emellertid ett annat tillvägagångssätt: att ge ett system med exempel på färdiga lösningar. Från detta lär man sig hur man löser okända problem. Detta kan ge maskinen möjlighet att självständigt utveckla nya lösningar.

display

Detta fungerar genom principen om så kallade övervakat lärande, dvs. övervakat lärande. Som en del av en träningssats visar du systemet hur det måste titta på lösningen. Neurala nätverk i ett system fungerar bäst här. Dessa nätverk bör känna igen uppgifterna från de data de tar emot och bearbeta dem. Men även om konstgjord intelligens lär sig av sig självt betyder det inte att det verkligen är ”intelligent”. Det finns en betydande skillnad mellan AI och faktisk mänsklig intelligens. Kraften hos AI är för närvarande baserad på beräkningskraft och algoritmer utformade för att lösa snävt definierade problem. På denna grundval kan AI faktiskt utvärdera data så snabbt som det aldrig skulle vara möjligt för oss människor.

2. Intelligenta system har länge varit en del av vår vardag

KI är inte mycket intelligenta robotar som ligger ett steg före oss människor med många förmågor. Tyvärr beror detta på antagandet att vi människor är ganska skeptiska till AI. Ändå ska vi inte lura oss själva: Den nya tekniken har länge anlänt i vår vardag! I Tyskland är AI och maskininlärning ännu inte så stark som det är i andra länder som redan är vanliga. Detta visas också av en ny studie från Association of German Engineers (VDI).

Icke desto mindre drar företag redan nytta av användningen av ny teknik, till exempel inom CRM-området. System kan dra slutsatser om en persons framtida köpbeteende baserat på data från tidigare köp. Företag drar nytta av dessa möjligheter med ”prediktiv analys” när de handlar med liknande grupper av köpare. Detsamma gäller för projekthanteringsverktyg som redan kan tänka och lära sig baserat på de data som användaren anger. Sådana verktyg kan enkelt upptäcka arbetstiden och självständigt föreslå en uppdrag till specifika projekt. I princip kan och kommer ny teknik att stödja oss i olika livssituationer och utföra komplexa och framför allt repetitiva uppgifter utan problem, vilket annars bara skulle kosta oss onödig tid och ansträngning.

3. Vi släpar efter – men AI kommer att fortsätta utvecklas

Även om Tyskland har mycket att fånga upp när det gäller AI: Genom AI kommer företag att förändras mycket över tid. Redan kan företag med data utnyttja helt nya affärsområden: den nya tekniken har ett räckvidd som kan jämföras med revolutionen som utlöste Internet. Jämförbara rädsla, som de existerar idag mot AI, fanns också i kölvattnet av internetåldern: Redan för decennier sedan uttryckte många människor oro och lidit rädsla för arbetstillfällen. Men även inom området för tingenes internet fanns det och finns en mängd nya anställningsmöjligheter – och det kommer att vara i ämnet miljö AI och maskininlärning också.

Rädslan för att förlora sitt jobb genom AI är inte helt ogrundat, men nya affärsmodeller skapar nya möjligheter. KI kommer sällan helt att ersätta jobb, processer eller affärsmodeller. Snarare kan det lyckas meningsfullt komplettera mänskliga aktiviteter och därmed till och med skapa mervärde för människor. Medan datorer tar upp många tråkiga uppgifter och utför dem automatiskt, har anställda mer frihet för mer relevanta och meningsfulla aktiviteter.

Till exempel, om en anställd är involverad i projektverksamheten handlar det dagliga arbetet i allmänhet om att planera och genomföra projekt. Naturligtvis måste han samordna med kollegor och vid behov registrera arbetstid för att få en överblick över hur framgångsrikt ett projekt har varit. Alla dessa aspekter är baserade på data – och dessa måste hanteras i enlighet därmed. Och varje företag vet: Administrativa processer kring projektplanering och analys av data är mycket kostsamma. Det är precis där egenskaperna hos KI är praktiska. Smart affärsprogramvara kan hjälpa dig att förbättra en anställds aktiviteter. På grundval av uppgifter om arbetstid eller överskridit budget kan hon jämföra ett projekt med ett annat – om en av dem gick dåligt informerar programvaran automatiskt och föreslår automatiskt förbättringar för kommande projekt.

Många företag har redan satt kursen för denna nya teknik. För de andra är det viktigt att hoppa på AI-tåget så snabbt som möjligt för att verkligen dra nytta av de nya möjligheterna.

Till författaren:Anna Schüler är Chief Trend Scout på meetq.ai och ger råd till marknadsföringsföretag online. Som cykelskådespelerska är hon också ansvarig för tidningen artificiellt.com, där hon rapporterar om AI-trender, nytt arbete och automatisering av affärsprocesser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *