Vinnarna från Blockchain-eran

Löften om den digitala världen är global gränslöshet. Faktum är att e-handeln är som världen under det kalla kriget. De stora spelarna som Amazon, Google, Facebook och Alibaba har byggt sina egna trädgårdar – med individuella inloggningsdata, betalningsmetoder och användarguider. Dessutom finns det tillverkarna, de otaliga mindre marknadsplatserna och i framtiden IoT-enheterna. Konsumtion sker endast inom respektive ekosystem – men inte övergripande. Precis som då: Du kunde lätt resa genom Förbundsrepubliken Tyskland, men vid gränsen till DDR var det över med kul – eller vice versa.

Hur mycket bättre skulle det vara för konsumenterna att kunna lägga produkter i sin kundvagn över flera portaler och betala för dem en gång? Det skulle vara konsumentcentriskt och en genomgående bra användarupplevelse. Vad händer om företag enkelt skulle kunna sälja sina produkter genom vilket gränssnitt som helst genom bara ett gränssnitt? Vare sig du är på en marknad som Amazon, genom ett smart kylskåp, genom shoppingportaler som Google eller i virtuella världar.

display

Obegränsad e-handel tack vare Blockchain

Marcel Hollerbach Productsup2 kopia
Marcel Hollerbach är CMO på Productsup

Ett sådant scenario har kommit inom räckhåll tack vare den tekniska utvecklingen och skulle vända e-handelsmarknaden helt åt vänster: Det som skulle behövas är en slags Universal Shopping Cart, en universell kundvagn som innehåller konsumentens kontakt-, leverans- och betalningsdata och fungerar över sidor. Varje konsument kunde lägga produkter i sin kundvagn över olika portaler och beställa en gång i slutet.

Bara vem ska utveckla denna universella kundvagn? En marknad som Otto kommer knappast att använda en lösning från konkurrenten Amazon. Google ingen lösning från Alibaba, etc. Blockchain-tekniken kan avhjälpa denna situation, eftersom den används perfekt på marknader där flera spelare inte litar på varandra. En Blockchain-teknikbaserad Universal Shopping Cart kunde individuellt säkra alla användardata som är relevanta för en transsidesövergripande sida, vilket möjliggör korsportal- och korsekosystembeställningar – utan att kräva att kunder registrerar sig på varje sida igen.

Låter enkelt. I praktiken skulle infrastrukturen dock förändras på marknaden: Hittills fungerar e-handel fortfarande till stor del bilateralt mellan företag och respektive handelsplattform – behandlingen sker inte så sällan via Excel-filer eller pdf-dokument, om produktinformationen och ordermängder skjuts fram och tillbaka. Branschen fungerar fortfarande mycket som onlineannonsmarknaden för tio år sedan – innan den programmatiska revolutionen bröt ut.

Nätverk för produktinnehåll

Med hjälp av Blockchain kan e-handel nu hamna i gigantiska steg. Och precis som på onlineannonsmarknaden skulle tekniska framsteg driva en ny klass av tjänsteleverantörer mellan företagen och deras respektive försäljningsplattformar. På reklammarknaden är det dessa annonsutbyten som buntar DSP: er (annonsörer) å ena sidan och ett stort antal SSP: er (utgivare) å andra sidan. På e-handelsmarknaden kommer detta att göras i framtiden av så kallade produktinnehållsnätverk. I likhet med annonsutbyten kommer dessa märken eller produkter sömlöst att ansluta till det bredaste utbudet av distributionskanaler världen över genom ett enda gränssnitt. Dessa nya produktinnehållsnätverk skapar således en infrastruktur där data inte bara flyter i riktning mot marknaden utan också i returkanalen – särskilt när beställningar från kunder dirigeras centralt till varumärkets handelssystem. Endast på detta sätt kommer varumärken att kunna etablera och upprätthålla direktkontakt med kunden på lång sikt.

Produktinnehållsnätverken skapar ett nytt ekosystem – ett som sömlöst integrerar produktdata och listor, beställningar, logistik och konsument CRM-data, vilket gör att varumärken kan göra var och en av sina produkter tillgängliga på vilken konsument som helst när som helst. Dessutom skulle de nya tjänsteleverantörerna ta på sig analys- och rapporteringsfunktioner för prestanda för respektive kanal och ge konkreta rekommendationer för att optimera försäljningsstrategin.

En ny mellanhand som driver in i värdekedjan för e-handel? Ja, eftersom det garanterar större prisöppenhet, bättre tillgänglighet av produkter och enklare hantering av sortimentkontroll. Det betyder mer konkurrens. Varumärken och konsumenter drar nytta av denna utveckling. I gengäld betyder det att konkurrensen mellan de enskilda handelsplattformarna blir tuffare – vem som erbjuder den bästa användarupplevelsen vinner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *