Kom närmare fansen med berättelser

Inget format får för närvarande fart som berättelser. Redan används de av hundratals miljoner människor varje dag. För många är berättelser som en virtuell tidskrift. En plattform där de delar de mest intressanta och anmärkningsvärda eller till och med vardagliga utdragen från sina liv. Och ofta flera gånger om dagen. Historiernas överlägsenhet – efter 24 timmar försvinner innehållet automatiskt – utövar sin egen charm. Innehåll känns mycket mer autentiskt i berättelser än de redigerade bilderna som laddas upp till många flöden. Berättelser ersätter inte det faktiska flödet, men kompletterar det med ett snabbt, mycket uppslukande helskärmsformat som gör det möjligt att generera lekfull extra uppmärksamhet och interaktion.

Men berättelser är inte längre bara ett utrymme för människa-till-mänsklig interaktion eller från influencer till fan. De tillhandahåller också ett utmärkt kommunikationsverktyg för varumärken och direkt tillgång till målgruppen, oavsett om medvetenhet, övervägande eller konvertering – berättelser och berättelser annonser kan lika stödja märken när de når sina mål längs hela tratten. Detta lyckas dock bara om företag öppnar upp det nya kommunikationsutrymmet, berättelserna öppnas, medvetet och kreativt för sig själva.

display

Det gör bra historier

  • Bra historier är kreativa: Berättelser kan designas och kommenteras med många verktyg. Således kan sammanhanget för en situation via emojis, hashtags, placering och temperaturbestämning, men också med texter och musikalisk ackompanjemang fångas känslomässigt och i en överblick. Den speciella collage-liknande karaktären i formatet, som inbjuder dig att spela och prova, bör definitivt utforska märken.
  • Bra historier arbeta annorlunda: Berättelser erbjuder en helt ny användarupplevelse. Annonsörer som är bekanta med de nya funktionerna kan använda dessa för en framgångsrik berättelse. Uppmärksamhet bör också ägnas åt berättelsernas egen inhemska estetik. Märken som vill göra poäng bör hitta sitt eget visuella språk inom sina berättelser. Tro mot ditt DNA – men ändå äkta och lekfull nog för att underhålla användare som är engagerade i interaktion.
  • Bra historier är interaktiva: Kreativt beredda berättelser har en mycket personlig touch och kommunicerar direkt med publiken. Således är det inte förvånande att de vanligtvis orsakar många reaktioner. På Instagram ser vi till exempel att varje femte berättelse som de ser i genomsnitt svarar på ett direktmeddelande – det vill säga att skicka ett personligt meddelande till berättarens skapare. Varumärken kan dra nytta av denna höga interaktionsgrad genom att involvera sina målgrupper, svara på community och ibland individuella användarsvar. Interaktiva funktioner som undersökningar, uppmaning och svepning ger ytterligare möjligheter.
  • Bra historier är hörsel: I de flesta fall rekommenderar vi varumärken att optimera sitt digitala innehåll för en tyst övervägande. Berättelser är undantaget här. Till skillnad från de flesta andra format dominerar användare som har aktiverat ljudet (60%) här. Detta ger varumärken ytterligare alternativ för att nå sina fans med en extra känsla.
  • Bra historier berätta historier: Visuellt starka berättelser, självstudier, en titt bakom kulisserna, personlig insikt, heta nyheter, produktintroduktioner, rabatter, tävlingar, kortfattade informationsbitar … Berättelser kan fyllas med olika innehåll. Men du bör alltid berätta en intressant historia eller på annat sätt ge användaren ett uppenbart mervärde, annars blir de snabbt tråkiga och irrelevanta.

Mångfacetterat format

BMW-gruppen använder en mängd olika historierannonser för att medvetet samla in potentiella bilköpare på olika punkter i sin kundresa och för att nå dem för olika märken med olika kommunikationsmål.

Till exempel bör en reklam vara uppmärksam på den kraftfulla BMW M. En ryckande hastighetsmålernål och snabbmeddelandet ’Tryck för att starta’ bjuder in tittaren på en snabb tur. Om du knackar, ser du bilen susa genom historien och lära känna de karakteristiska prestandavärdena som ”Power” och ”Precision”.

Med en annan historia vädjar BMW till människor som redan har en varumärkesinställning för Mini. De bör lära sig mer om bilens funktioner. Stories-annonsen förklarar hur den personliga tjänsten ”Mini Concierge” hjälper föraren att hitta en konditori för en kommande födelsedag. Lekfullt förvandlas en rund tårta till den runda conciergen, transponerad över en berättelse bar som glider åt höger och visualiserar övergången charmigt.

En tredje berättelse riktar sig till människor som redan är övertygade om BMW som ett varumärke och en specifik fordonsmodell. De ska uppnås i konverteringsfasen med konkreta ämnen med lägre tratt, till exempel finansieringsmodeller. Berättelser är också mycket bra för detta. Medan BMW X2 kör genom det vertikala utrymmet bedriver den en slående typografi som belyser olika hörnstenar i finansieringen. Överdraget leder till finansieringsinformationen på hemsidan.

Christina Keller Facebook
Foto: Facebook

Christina Keller leder Creative Shop för Facebook och Instagram i Centraleuropa. Tillsammans med sitt team stöder hon företag och byråer i att utveckla innovativa idéer för Mobile First-miljön. Innan hon började på Facebook i augusti 2015 arbetade hon för flera reklambyråer – inklusive Jung von Matt, TBWA och DDB – och senare för Deutsche Bahn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *