Zuckerberg lovar högsta integritet på Facebook

Facebook-verkställande direktören Mark Zuckerberg har meddelat efter den massiva kritiken de senaste månaderna, online-nätverket att fokusera mer på skyddet av privatlivet.

”Jag tror att kommunikationer i allt högre grad kommer att skifta till konfidentiella, krypterade tjänster i framtiden, där människor kan lita på vad de säger varandra att hålla sig säkra,” skrev Zuckerberg. Facebook vill arbeta med denna framtid.

Världens största onlinenätverk har kritiserats särskilt för hanteringen av användardata, särskilt efter utbrottet av dataskandalen med Cambridge Analytica. ”Jag förstår att många inte tror att Facebook skulle eller vill bygga en sådan integritetsfokuserad plattform,” sa Zuckerberg. Onlinenätverket är inte känt för att utveckla integritetsinriktade tjänster.

Också intressant: Undersökning: Hälften av tyskarna vet inte värdet på sina egna uppgifter

En komplett kryptering som WhatsApp

Tillkännagivandet av onsdagen betyder faktiskt en kategorisk omprövning jämfört med Zuckerbergs attityd under de första åren av Facebook. Vid den tiden hade han sagt att trenden är att människor publicerar mer och mer offentligt om sig själva. Facebook hade upprepade gånger kommit i konflikt med företrädare för privatliv och tillsynsmyndigheter när företaget testade gränserna för integritet.

display

Nu tillkännagav Zuckerberg att fler erbjudanden från gruppen skulle få en komplett kryptering modellerad på chattjänsten WhatsApp. I så kallad en-till-än-kryptering kan innehållet i en konversation bara ses av avsändare och mottagare. Det förhindrar andra – ”inklusive oss – från att se vad människor i vår tjänst delar”, skrev Zuckerberg.

Andra tjänster som videochatt, e-handel, betalningstjänster skulle bygga på denna säkra bas. Han förväntar sig att WhatsApp och gruppens andra chattjänst på några år, Facebook Messenger, det centrala sättet att kommunicera om folket på plattformen, förutspådde Zuckerberg.

Det var inte klart vad den nya kursen för affärsmodellen för Facebook kommer att betyda. Onlinenätverket är för närvarande beroende av att veta så mycket som möjligt om intressen, åsikter, planer och levnadsvillkor för sina användare – för att förmedla riktad reklam. Med en konsekvent implementering av end-to-end-krypteringen skulle Facebook inte ha tillgång till användarnas innehåll.

I sitt Facebook-inlägg accepterade Zuckerberg inte, i en intervju med New York Times Han signalerade att Facebook kunde hitta nya idéer för att tjäna pengar. ”Det finns gott om affärsmöjligheter, särskilt i utvecklingsländer, och fler privata verktyg kan utvecklas kring människors vistelseort,” sade han.

Också intressant: WhatsApp med lärare: konferens för utbildningsministrar insisterar på dataskydd

Spridning av falska nyheter och olagligt innehåll

En bredare användning av en-till-ende-kryptering på Facebook-plattformen kan också blanda problemet med att sprida felinformation och olagligt innehåll. Eftersom inte Facebooks team som granskar och tar bort inlägg inte skulle ha tillgång till dem. I Indien och Myanmar har privata WhatsApp-grupper redan använts för hatkampanjer. Zuckerberg skrev att Facebook arbetar för att upptäcka konton med dåliga avsikter även utan tillgång till innehållet, till exempel beteendemönster.

Zuckerberg betonade också att Facebook hade beslutat att inte bygga datacentra i länder som kränkte de mänskliga rättigheterna eller begränsade yttrandefriheten. Detta uttalande bör bland annat vara en marknadsinträde i Kina, som de senaste åren spekulerade om och om igen från bordet.

En annan aspekt av planen är att användardata på Facebook automatiskt kan raderas efter en viss tid.

”Det skulle minska risken för att meddelanden dyker upp senare och generar dig”, skrev Zuckerberg. Den automatiska raderingen kan också stängas av – eller ställas in för en del innehåll till och med till några minuter.

I fallet med Cambridge Analytica, som satte ett enormt tryck på Facebook, överfördes data från Facebook-användare olagligt till ett dataanalysföretag av utvecklaren av en undersökningsapp för mer än fem år sedan. Facebook visste om det sedan slutet av 2016, men var nöjd med försäkran om att uppgifterna hade förstörts och inte informerade användarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *