Uber med hoppstart i Berlin

Överraskning i huvudstaden: Efter en framgångsrik pilotfas kan Berlin nu hoppa på elcyklar av Uber-märket Jump. I början finns det 1000 ljusröda premiumcyklar stationfria i 12 Berlin-distrikt. Berlin är den första tyska staden där Jump startar. Hopp finns redan i Bryssel, Paris och Lissabon.

Christian Freese, Regional General Manager för Jump, förklarar: ”Med Jump vill vi inspirera och motivera ännu fler människor att cykla, och delning av e-cyklar gör det möjligt för hållbar stadstrafik att vara möjlig.” Dessutom skulle hopphjulen enligt Freese hjälpa ”att påskynda vändningen mot en livlig cykelstad.” Hoppning kan inte bara användas i trafikstockningar, utan också för att cykla hem från tunnelbanestationen.

Varumärket grundades 2010 i San Francisco. Täppta trafikvägar och de berömda kuperade gatorna i den kaliforniska staden gjorde nya rörlighetskoncept nödvändiga. Jump har sedan dess expanderat till 40 städer över hela världen med 12 000 e-cyklar. I april 2018 förvärvades Jump av Uber, världens största mobilitetsplattform, för 200 miljoner dollar. Uber fortsätter med utvidgningen, nu också i Berlin.

display

Hopp serie
1000 cyklar är redo för start i 12 distrikt (foto: Gronau)

Så här fungerar Jump

E-cyklarna hyrs direkt via den gratis Uber-appen (nedladdningslänk för iOS / nedladdningslänk för Android). Registrering krävs. För betalningen måste ett kreditkort deponeras. PayPal kommer att finnas tillgängligt inom kort.

När dessa första steg har gjorts väljs cykelikonen i den övre navigeringsfältet i Uber-appen. Det kan också finnas en hyrbil (UberX), en vanlig taxi (via taxi) eller till och med Jump E-Bike-driven. Programmet använder sedan röda prickar på kartan för att visa hopphjulens placering.

Också intressant: E-Scooter: smart mot trafikstockningen

Det närmaste utsläppsfria transportmedlet kan låsas upp direkt från appen. För detta ändamål skannade QR-koden, som kan ses både på styret och på baksidan av hjulet, helt enkelt med smarttelefonkameran. Det är det. Hjälm på (även om det inte krävs någon hjälm för e-cyklar i Tyskland).

Hoppa inomhusvy
I en ljusröd look ska Jump E-cykeln inte missa i trafiken (Foto: Gronau)
Hoppa styret
Styret med ikoner för batterinivå och indikation om cykeln var klar – läggs till i den stora cykelkorgen (foto: Gronau)

Hopp e-cyklarna är monterade i Portugal. Leverantörer kommer från hela världen. Från Tyskland till exempel bidrar det välkända företaget Schwalbe med däcken till Jump. Funktioner inkluderar XXL-batteri (räckvidd upp till cirka 50 kilometer), skivbromsar, 3-växlad växel, mobiltelefonhållare, höjdjusterbar sadel och en stor cykelkorg som tål upp till 10 kilo last.

Priser och tillgänglighet

Hopp e-cyklar finns i Berlin i 12 distrikt och även utanför S-Bahn-ringen. Börja med Kreuzberg, Friedrichshain, Mitte, Gesundbrunnen, Tiergarten, Neukölln, Prenzlauer Berg, Pankow, Tempelhof, Schöneberg, Alt-Treptow och Weißensee. Uber lovar att fler distrikt kommer att följa, beroende på efterfrågan.

Medan i US $ 2 måste betalas för 30 minuter (varje ytterligare minut 7 cent) kostar hopphjulen i Berlin 1 Euro för bokningen och 10 cent för varje ytterligare minut resa. Den första fem minuters bilresan är gratis vid premiärresan.

Om du parkerar din cykel utanför hoppområdet, ombeds du att betala 25 €. Hoppcyklister är försäkrade vid olyckor eller andra problem. Så att hjulen alltid finns med ett laddat batteri och i toppskick är ett 40-personers serviceteam i Berlin på väg dag och natt för att vänta på e-cyklarna.

Gronau Jump
LEAD-reportern Michael Gronau är redo för det praktiska testet (Foto: privat)

Hoppa i övningstestet

En gång tog jag början på Jump i Berlin som en möjlighet att prova den nya e-cykeln.

Den som aldrig har satt på en elcykel: Ingen ytterligare kunskap krävs. Som med den vanliga cykeln trampar. Med 3 växlar stöder e-cykeln körning med en maximal hastighet på 25 km / h.

Min resa tog mig från Alexanderplatz i Berlin-Mitte till Kreuzberg till Mehringdamm.

Detta är en sträcka på nästan sex kilometer, som gjordes avslappnad på 22 minuter, bekvämt förbi olika trafikstockningar. Medan jag är irriterad på Leipziger-vägen, till exempel, från snigelens hastighet tryckte på hornet, åtnjöt jag ett kort stopp snarare utsikten över Berlins katedral.

Hoppa framför Berlins katedral
Jump E-Bike mot bakgrund av Berlins katedral (foto: Gronau)

Utrustningen känns av hög kvalitet, ingen jämförelse med de traditionella hyrcyklarna från Nextbike & Co., som också finns överallt i Berlins stadsbild. Mestadels upprörd och i dålig form någonstans vid vägen eller till och med i buskarna.

Till och med den första turen visar: Den ljusröd signalfärgen är effektiv, folket vänder sig efter det ljudlösa hoppet med intresse.

Uber har i studier visat att 63 000 användare under det första året har gjort 625 000 resor. Fantastiskt: Mer än 5000 turer var längre än 24 kilometer. Jag kan också föreställa mig, i framtiden också för längre turer på e-cykelbytet och använda den inte bara för shoppingresan.

Hoppa Mehringdamm
Ankomst till Mehringdamm. I bakgrunden det slottliknande skattekontoret Friedrichshain-Kreuzberg (foto: Gronau)

Endstation Mehringdamm. Jag tappade inte lite svett, men trots allt konsumerade jag enligt Apple Watch cirka 200 kalorier under de första sex kilometerna. Jump är också ett tips för aktiva människor, inte bara för osportsliga människor som vill komma från A till B bekvämt.

Men utöver den atletiska inverkan på turen var de otroliga utseendena från andra cyklister det mest underhållande. Det är så lätt att bidra till miljön. Vi måste bara börja, helst direkt med oss ​​själva.

Också intressant: Startup hjälper autonoma bilar att se

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *