Det är den nya superhjärnan

eHan är en känslig själ. Till och med jordens magnetfält kan störa honom. I det isiga, luftlösa rummet står han, kvantdatorn. Ingen ljusstråle får störa bulbous mirakelmaskinen. Mycket krångel om lite miniräknare?

På inga sätt: EU är prinsessan på ärten värd en miljard euro forskningsbudget. Även Google, IBM, Intel, NASA, NSA och många industriella företag forskar inom kvantberäkningar.

Vad kan superdatorn faktiskt göra?

Till att börja med kan till och med fysiker, matematiker och datavetare inte ens förklara ut ur lådan hur det fungerar. Men det är inte poängen. Det är viktigt att i honom fastnar verkliga superhjältekrafter. Kvantdatorer är otroligt snabba och därför kraftfulla nog för att knäcka alla onlinelösenord i världen.

Helt enkelt för att de arbetar på en annan princip än våra datorer idag. Detekteringsbitarna – detta är måtten på data – i två tillstånd: noll och ett. Även om normalarna fungerar pålitligt, når de sina gränser när det gäller komplexa uppgifter och hastighet. Det finns kvittor i kvantdatorer. De kan vara antingen noll, en eller båda samtidigt. Och de kan låsa varandra.

display

Som en frusen pizza som är fryst och krispig färsk i samma ögonblick. Således gör en kvantdator inget mindre än att piska upp de fysiska lagarna som får vår värld att fungera.

Han är snabba, starka och sprickande lösenord på ett ögonblick

Det spännande med qubits konstiga beteende är emellertid att tack vare dem kan datorerna arbeta parallellt på flera lösningsvägar och därmed lösa mycket mer komplexa uppgifter än vanliga datorer. Redan 34 qubits räcker för att samtidigt representera mer än 17 miljarder värden.

Extrapolated, en modell med 50 qubits fungerar snabbare än vad vi har nu. En faktura för vilken en normal dator skulle ta miljoner eller till och med miljarder år kan lösa en kvantdator på några minuter.

Till exempel möjliggör dessa funktioner superdatorn att knäcka all onlinekryptering som vi gör från bank, e-post, Amazon-kontot till blockchain.

För till skillnad från våra datorer idag, dissekerar det stora antal extremt snabbt i primära faktorer. Enligt visselpipan Edward Snowden arbetar NSA också med ett projekt som heter ”Quantum”, som underrättelsetjänsten avser att fånga upp data. Så mycket för hans skurkpotential. Men han borde faktiskt göra bra saker.

Sortera och utvärdera obalansen i exploderande datamassor och därmed utveckla till exempel konstgjord intelligens. Det är därför teknologigiganter som IBM och Google eller industriföretag som Volkswagen eller Bosch experimenterar på området. 2018 är året då de tävlar om den främsta platsen inom forskning. Långt hade IBM framåt, gjort ett test i slutet av 2017 med 50 qubits och hade redan förberett en molnbaserad modell med 20 qubits för experiment.

Intel skickar nu 49 bitar in i loppet med Tangle Lake. Google har också följt efter och introducerat sin modell i mars. Bristlecone, hans namn sägs, är att överskugga alla andra med sina 72 qubits. Kvantdatorer kan behandla enorma mängder data, grunden för utvecklingen av AI, liksom för infrastruktur, fordonskonstruktion eller medicin. I praktiken är kalkylatorerna fortfarande mycket felaktiga.

”Kvantberäkning är idag, eftersom det var den klassiska datorn på 70-talet. Vid den tiden tänkte forskarna inte ens på mobilappar eller VR-glasögon. Detsamma gäller för kvantberäkning: vi börjar bara inse hur stor dess potential verkligen är, säger Walter Riess, europeisk ledare för IBM Q. I IBM Q-nätverket arbetar företaget med JP Morgan Case om handelsstrategier eller för att optimera riskanalyser.

”Den nuvarande utvecklingsfasen för kvantberäkning markerar en vändning: datortekniken är helt omprövad”
Walter Riess, IBM

Han beräknar trafikstopp i realtid i megaciteter

Volkswagen använder till exempel kvantberäkning för att lösa trängselproblemen i megaciteter. I ett exempel med 1000 taxibilar i Peking har biltillverkaren testat vad superdatorn gör. Han borde distribuera fordonen så att det inte finns någon trafikstockning. Det tar ett tag att beräkna: Om man antar att det finns tre alternativa rutter tillgängliga för var och en av 500 fordon resulterar detta i tre höga 500 möjliga rutter. Ja, även vanliga datorer filtrerar bort den optimala lösningen. Så småningom.

Men VW behöver det inom högst fem sekunder, för i detta intervall skickar bilarna sina positionsdata. Kvantdatorn håller denna tidsfrist och skapar trafikoptimering nästan i realtid. Även i framtiden, ett team av VW- och Google-anställda med Google kvantdator för att ytterligare forskningsapplikationer; Material för e-fordon eller nya metoder för maskininlärning för artificiell intelligens finns på deras lista.

Kvantberäkning är fortfarande i början. Med tanke på de ekonomiska resurserna, hjärnorna och innovativa företag som är involverade i forskning kan de nuvarande underliga sakerna snart vara en saga historia.

översikt:

  • En kvantdator kan vara ”2-hög
    Testa antalet lösningar på samma gång
  • Googles kvantdator Bristlecone är att arbeta med 72 kbit. Han kunde då 4722366482869645213696, så 4 biljoner 722 biljoner 366 kvadriljon 482 biljoner 869 miljarder 645 miljoner 213 tusen 696 lösningsvägar samtidigt
  • En vanlig dator kan bara fungera på en lösning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *