Survival of the Fittest i ”Amazon World”

Piotr Stach och Waldemar Moss grundade sitt företag Expondo i Berlin 2007 – Moss lägenhet fungerade som ett kontor, som användes av hans partner som lager. Båda tog in bara 5 000 euro.

Idag har Expondo, B2B-leverantören av livsmedel och hantverk online, över 300 anställda, en årlig omsättning på mer än 40 miljoner euro och exporterar till 27 marknader.

I en intervju med LEAD pratar de två grundarna om sina tidiga dagar och hur de kan överleva som ett litet företag utan kapital utanför.

LEAD: Hur kom du till grundade expondo?

Piotr Stach: Under våra studier köpte vi bara varor via eBay och återförsäljade dem med vinst. Denna affärsmodell uttömdes dock relativt snabbt. Därför beslutade vi att ta nästa steg och sälja vår egen utrustning.

2007 grundade vi Expondo och letade efter en tillverkare i Kina som producerar mätvåg. Vägsskalor var den första produkten vi distribuerade via Expondo. Med hjälp av en speciell algoritm kunde vi identifiera de mest lönsamma produkterna på eBay och gradvis utöka vårt produktsortiment till över 3 000 artiklar. Nyligen kunde vi generera en årlig omsättning på nästan 40 miljoner euro med detta koncept.

display

LEAD: Hur kan du lyckas med e-handel utan riskkapital?

Waldemar Moss: Först måste du vara kostnadsmedveten och vara beredd att leva från hand till mun i flera år och lägga varje öre i företaget. Men billigare är inte alltid bättre; I början räddade vi allt och alla erbjudanden och partner förhandlades så långt som möjligt. Vi betalade sedan för det med lärlingsutbildning och till exempel ursprungligen fick också sämre kvalitetsvaror och betalade två gånger i slutet.

En annan viktig punkt är prioritering – att fastställa prioriteringar och genomföra dem är av enorm betydelse. Disciplinerat arbete är viktigt om du vill lyckas och särskilt i början måste du ta itu med uppgifter som inte alltid är roliga. Så fort man märker att vissa projekt inte längre är effektiva eller svåra att förverkliga, borde man kunna fokusera snabbt på sina prioriteringar och kunna dra rippkabeln i tid.

StachÄven om du börjar huvudlöst utan ett företag behöver du också motiverade och begåvade människor ombord som delar din vision. Allmänt därför: ge dina anställda förtroende och ge dem ansvar.

I slutet av dagen måste du råda på arbetsmarknaden med andra poäng än lönen. Vår erfarenhet visar att du kan ”anställa” mycket erfaren topppersonal, om du bara är annorlunda än vanliga företag. Några av våra viktigaste värden är direkthet, ärlighet och öppenhet. Detta är inte alltid det enklaste sättet, men det är den väg som många uppskattar. Det är därför vårt motto är som ägare-förvaltat företag: Mer som en familj.

En annan viktig punkt är villigheten att göra misstag. Låt oss inse det: ingen vill göra misstag, men man ska inte heller vara rädd för det. Vi ser oss själva som görare, men som man säger så vackert: där spån görs, faller spånen. Det viktiga är att du lär dig av hans misstag och gör dem en andra gång.

LEAD: Har du tips för småföretag om hur man överlever i ”Amazonas världen”?

Waldemar Moss: eBay, Amazon och Co. är inte företag du vill eller kan tävla med. Det är därför vi satte oss målet redan från början, inte att bli den 1000: e elektronikförsäljaren. Vi sökte direkt efter den nisch där det var stor sannolikhet för att vi kunde bli nr 1 – vilket vi redan har uppnått i olika kategorier, till exempel inom kranvåg, popcornmaskiner och så vidare.

Vi har förlitat oss på produktkomplexitet, prisstabilitet och låg konkurrens. Som strategin stod arbetade vi i tio år för att bygga en mycket stark värdekedja och ge bästa möjliga service till våra kunder.

För att ytterligare kunna skilja oss från de stora marknadsplatserna, vill vi börja vid den punkt som vi tror att Amazon inte kan betjäna för tillfället: kundservicen är verkligen mycket tillmötesgående, men den stora mängden produkter här saknar köpråd från experter.

Piotr StachSpeciellt med dyra maskiner, som till och med behöver köpas i stora mängder, bör du stå vid dina kunder och se till att de köper den produkt som uppfyller deras behov.

Vi vill till exempel ge experterna kraften att testa produkten så bra de kan – genom testvideor, 360 ° -vyer, livechatt och några andra metoder vi för närvarande arbetar med. Vi har redan implementerat några av dessa funktioner med synlig framgång och planerar nu nästa steg.

Om du vill lyckas i världen av stora onlinemarknadsplatser, kan vi definitivt rekommendera att hitta en lukrativ nisch och bli marknadsledande där med kundorienterad service.

LEAD: Vilken strategi ligger bakom företaget?

Moss: Vi är helt engagerade i hållbar tillväxt; Det är därför vi återinvesterar huvuddelen av våra intäkter tillbaka i företaget. Ett företag står och faller framför allt med sina anställda, därför strömmar en stor del av våra inkomster till medarbetarhantering.

Vår personal är mycket skicklig och personligt motiverad för att fortsätta Expondo. Vi vill behålla detta momentum med utbildning, många fördelar och ett högt personligt ansvar, även om det inte orsakar några försumliga kostnader. Detta gynnar inte bara våra anställda utan också våra kunder, vilket återspeglas i intäkterna i slutet av dagen.

LEAD: Hur attackerar du etablerade grossister och andra internetföretag?

Piotr Stach: Genom flexibilitet försöker vi alltid ligga ett steg före stora företag. Vi är mycket öppna för nya idéer – och om vi gillar en idé implementerar vi den också. Inte alla antänder, men att göra misstag är en del av tillväxtprocessen. I slutändan kan vi genom denna ”do” -mentalitet anpassa oss till dagens krav mycket snabbare och mer flexibelt än vissa grossister som behärskar marknaden under många år och ofta fastnar i väl etablerade strukturer.

På grund av de kortare beslutsfattande kanalerna har vi också möjlighet att bättre anpassa vår service till kundernas behov. Till exempel, om en handfull kunder begär längre kablar för svetsutrustning, överför vi informationen till Kina och våra tekniker justerar enheten. Detta gjorde Expondo till det första företaget på marknaden som erbjöd svetsutrustning med en kabellängd på 8 meter.

LEAD: Vilket uppdrag har du för framtiden?

Waldemar Moss: Vi vill vara världens första resurs för experter genom att ge de bästa expertrådgivningen, professionella verktyg till överkomliga priser och enastående kundservice.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *