Empati och känslor: Hur IoT förändrar produktdesign

22 miljarder enheter ska vara anslutna till Internet of Things (IoT) fram till 2025 – det är åtminstone vad forskningsföretaget IoT Analytics förutspår. Skulle det faktiskt komma till det, skulle det betyda världens befolkning med en konstant tillväxttrend: Tre saker för var och en av oss.

Ett riktigt husnummer med tanke på att ämnet för IoT fortfarande möter obehag på många ställen. I vilken utsträckning har vi fortfarande kontroll över oss själva när saker plötsligt kommunicerar med varandra och kommunicerar med varandra, skickar data fram och tillbaka och till och med fattar självständiga beslut?

Det faktum att med utvecklingen av IoT den nya generationen maskiner frigörs kontinuerligt från människor, betyder inte att vi ger upp suveräniteten över vårt liv. Även om tingenes internet inte initialt verkar vara mänskligt, bör människor vara mer i fokus än någonsin.

Ur teknologisk synvinkel är IoT en av de största framstegen i vår tid – men denna framsteg blir bara socialt acceptabel om vi integrerar IoT-gränssnitt i våra dagliga liv på ett meningsfullt och värdefullt sätt. En avgörande roll här tillhör produktdesignarna.

display

Första saker först: kontroll och säkerhet

I tingen Internet kommunicerar allt med allt – bara människan är utesluten. Resultatet: Nästan alla aktiviteter – som att styra kaffemaskinen eller slå på och stänga av ljuset – stöds eller ersätts av sofistikerade algoritmer, vilket automatiserar våra vardagsliv.

Det som ursprungligen verkar bekvämt och fascinerande kan hamna över tid med att förlora kontrollen över vardagliga processer. Vid detta tillfälle kommer produktdesignerna att spela igen: De måste se till att användaren alltid kan ingripa i nätverkshändelserna och ta kontrollen.

En sak är mycket tydlig med avseende på den mycket diskuterade säkerhetsfaktorn: data som vi skapar eller använder på Internet of the Things kommer aldrig att vara 100% säkra. Bara en av-knapp räcker inte för att hindra en smart produkt från att lyssna på mig. På samma sätt är hackning på kylskåp inte ett fantasi för fantasin, utan teoretiskt tänkbara scenarier. Men vi kan förbereda oss för det.

Ett sätt att öka integriteten i IoT är att dela rummet i zoner. Exempelvis delade interaktiva mediedesignstudenter vid Darmstadt University of Applied Sciences miljön för deras enhet ”juno” i fyra ”sociala avståndszoner”: offentliga, sociala, personliga och intima zoner. Beroende på användarens plats kommer juno att dela mer eller mindre information med honom.

Också intressant: Business Inkubator: Ett startcenter främjar IT-säkerhetsidéer för IoT

Förtroende genom personlighet och empati

Senast när det gäller den faktiska designen av en produkt blir en förskjutning i vår designers tankesätt mer och mer viktig. Tiderna då vi utvecklade digitala produkter isolerat är över en gång för alla. Snarare är det i dag viktigt för innovationer att integreras i ett helt ekosystem och interagera med människor. För att konsumenten ska kunna inleda ett helt, till stor del okänt system hittills, är det designerns ansvar att skapa en grund som förtroende kan växa och frodas.

Speciellt med tanke på de utbredda säkerhetsproblemen är förtroende grunden för marknadens acceptans av en ny IoT-enhet. För vårt yrke betyder detta att även i en nätverksvärld måste den vara mänsklig.

Detta betyder inte nödvändigtvis att varje IoT-enhet måste vara känslomässigt laddad, men att till exempel ett ”nej” accepteras. Siri och Alexa skulle knappast ha etablerat sig som lojala hjälpare i vardagen, om de skulle stå vid oss ​​som ”klassiska” maskiner utan avbrott och utan uppgifter med råd.

Och ändå kan det ibland bli ännu mer intimt mellan människa och subjekt. Medan pekskärmen på vår smartphone i mer än ett decennium var – bokstavligen – den högsta av känslor, har Internet of Things inlett en ny era i produktdesign när det gäller fysiskt utbyte. Ett briljant exempel på denna design tillhandahålls av Vai Kai med sina smarta trältor vars hjärtslag kan kännas. När sådana fall blir normen blir känslan för en överskådlig framtid en väsentlig del av tingenes internet.

Mer än den kände sanningen

Den ökande betydelsen av haptik för design av digital produkt innebär också att apparens ålder så småningom är över. Integrationen av smarttelefonen som en ”fjärrkontroll” för att styra IoT är fortfarande kanske fortfarande ersättningsbar – med tanke på potentialen i vår alltmer sammankopplade värld i perspektiv, dock inte längre som ett medel för ett slut.

Integrationen av känslan av beröring är å andra sidan praktiskt taget dörröppnaren för förtroende och äkthet i en nätverksvärld. För medan ögat förbiser saker och örat inte kan höra saker, är det vi kan röra mer än bara den uppfattade sanningen.

Trots all eufori om möjligheterna som erbjuds av Internet of Things, är det också en del av designerns ansvar att kritiskt och ärligt ifrågasätta innebörden av nya produktidéer. Återigen kan det inte förnekas att teknik generellt tar mer och mer utrymme i vår vardag.

Även om min mormor inte är en cyborg bara för att hon bär en pacemaker. Men faktiskt blir organismer alltmer kompatibla med den digitala världen. Därför förändras kraven på produktdesign – ett ansvar som kräver en ny omprövning, men erbjuder enorm potential för kreativa lösningar.

Också intressant: På väg till Smart Store

Om författaren: Enes Ünal är chef för Experience Design, ansvarig för design och design på Candylabs och stöder nystartade företag, små och medelstora företag och företag inom digital produktutveckling. Tidigare studerade han Interactive Media Design (B.A.) och Leadership in the Creative Industries (M.A.) vid Darmstadt University of Applied Sciences, där han för närvarande är föreläsare. Dessutom är Ünal initiativtagare och co-host för International Interaction Design Association (IxDA) för Chapter Frankfurt.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *