Reklamskytt i barnens appar – hur kan det hända?

Löfte låter bra och lugnande: på den speciella sidan i App Store förklarar Apple, kommer att vara ”professionell kuraterad”. För de ”många fantastiska apparna som visas vecka efter vecka” är det ett heltidsjobb att hålla reda på. Så Apple har ”ett team av experter som ger dig unik insikt.” Detsamma garanteras officiellt av Google för Google Play Store. Men löften och verkligheten kan ibland vara betydligt annorlunda.

LEAD-läsaren Marcel M. (namnet ändrats) fick också veta detta: I Apple Store laddade han ner barnappen ”Smart Bus Driving School Testing” från utvecklaren Abdul Dahab Sheik för sin 9-åriga son. Först kostnadsfritt, därefter lite senare, låser den annonsfria versionen upp via köp i appen. Appen är markerad som ”från fyra år” i App Store.

”I princip sitter jag bredvid nya spel och tar iPad när reklam kommer”, förklarar fadern. I det här fallet var det mer än lämpligt: ​​”Spelet innehöll annonser som låter fyraåringar titta på ett huvudskott i ett skjutspel. Jag har sett andra krigsspelannonser i spelappar som inte stör 4-åringar är men huvudskottet var Oberhammer. ”

display

Åldersvis smart busskörning
Appen ”Smart Bus Driving School Testing” visas i App Store ”4 år och uppåt” (Foto: App Store)

Liknande processer registrerar föräldrar om och om igen i appar. Dessa är sällsynta fall, men de händer. Den uppenbara idén: kontakta supporten och göra faux pas medveten. Läsaren Marcel M. gjorde just det.

Apple svarade omedelbart, men kopplade in den andra delen av e-postsvaret också en gång: ”Vidare skulle jag vilja fråga dig, för eventuellt sökte kontakten med utvecklaren och om du vill prova det en gång så får vi en åsikt? kan kontakta respektive utvecklare förklaras här. ”

Också intressant: Smartphones, Social Media & Co: fördelar och faror för barn

En väg som inte är en lösning för många föräldrar. Inte ens för Marcel M .: ”Apple var inte så bra, jag fick tillbaka pengarna, men jag ville inte ge någon information och hur det i princip fungerar och vem som inte kontrollerar det.”

Så LEAD förklarar hur shooter-bilden kom in i barnens app.

Hur appar kontrolleras efter inlämning

Även om det nu finns miljoner appar både i Apple App Store och Google Play Store, tar de två största spelarna sina appar i butikerna på allvar. Ingen app kommer in i App Store utan att den har kontrollerats. Dessutom finns det en granskningsavdelning i båda grupperna med tusentals anställda, de dagliga och dygnet runt skickade apparna undersöker.

Inte bara om åldersklassificering, utan också om frågor som nakenhet eller politisk propaganda. Först när respektive granskare har behandlat appen intensivt och kontrollerat på grundval av en detaljerad katalog, riktlinjerna för appbutiken, allt innehåll och designspecifikationerna höjer eller sänker granskaren tummen. Om ingenting invändas informeras utvecklaren om att han kan låsa upp sin app genom respektive utvecklingsportal för butiken. Eller så kommer han att uppmanas att ändra appen eftersom den inte överensstämmer med vissa riktlinjer.

Barnens smartphone I telefon
Smartphone-beroende ökar bland barn och ungdomar (Foto: pixabay.com)

För flera år sedan skulle sådana granskningsprocesser kunna fortsätta i ytterligare två till tre veckor. Samtidigt har båda företagen, Apple och Google, utvidgat sin potential så mycket att granskningsprocessen ofta bara tar 24 till 48 timmar. Hastigheten säger ingenting om den detaljerade granskningsprocessen. Testningen är ännu mer intensiv än för några år sedan.

LEAD har frågat Apple och Google varför barnappar med våldsamma scener i reklam fortfarande kan glida igenom. Apple ville inte kommentera det uttryckliga fallet. En talesman från Google sa till LEAD: ”Annonserna som visas i en app måste vara lämpliga för appens avsedda publik, även om innehållet inte uppfyller våra riktlinjer.”

Båda företagen har fastställt riktlinjer för reklamannonser: de finns här på Google, de kan till och med hittas i två områden hos Apple: gäller barnkategori och annonseringspolicyer i appar.

Utvecklarens avsikt eller bara ett misstag?

Formuleringarna för de två företagen är liknande. Google säger tydligt:

”Annonsering i appar som deltar i programmet Designed for Families får inte vara vilseledande i innehåll och får inte vara utformat för att vilseleda barn till oavsiktliga klick.”

En avgörande passage som följer lagkraven och i slutändan tar utvecklarna till laglig skyldighet. Eftersom Apple och Google är det, naturligtvis, även om det inte öppet kommuniceras, kan det inte vara permanent kontrollerat appinnehåll. Särskilt inte de som alltid visar ny reklam. Från denna synvinkel, i fråga om den kritiserade appen ”Smart Bus Driving School Testing”, tyder allt på att utvecklaren har skylden för skyttens reklam.

Bakgrunden: Om en utvecklare bygger annonsering i sin app, vare sig det är i barnkategorin eller i en annan kategori, laddar han dessa bannerannonser från en annonsserver, vilket vanligtvis är reklam som erbjuds av Google. Där måste utvecklaren ställa in en åldersklassificering för annonserna enligt lagkrav.

Det är oklart om utvecklaren av appen ”Smart Bus Driving School Testing” avsiktligt eller oavsiktligt sätter ingen åldersgräns för kampanjklipp, och om det inte finns någon avsikt kan utvecklaren när som helst återvända till servern som visar annonsen och visa annonser på webbplatsen Baserat på åldersbetyget på sin app att Apple och Google har gjort orderannonser.

Där föräldrar kan lämna in ett klagomål

Vanligtvis gäller både Apples App Store och Google Play Store: En app kan tas bort från butiken när som helst av Apple eller Google på grund av olämplig visning av policyer i enlighet med policyn.

För att detta ska hända valde LEAD-läsaren Markus M. rätt väg, nämligen att kontakta supporten. Hos Apple är detta möjligt på reportaproblem.apple.com. Google Play Store har beskrivningar av olämpligt innehållsrapportering här.

Om en användarrapport har mottagits med motsvarande klagomål, kontrollerar företagen appen. I den mån missbruk skulle straffas. I den beskrivna appen har Apple tydligen ingripit snabbt. Efter läsaren har LEAD regelbundet öppnat och granskat appen i flera dagar. Skytteannonseringen visas inte längre.

Smartphone framför huvudet
Smartphone framför huvudet: Hos barn finns det en fara för missbruk (Foto: pixabay.com)

Fler tips för barnvänliga appar

Huruvida utvecklaren räknades bekräftas inte officiellt. I det här fallet kunde emellertid antas avsikt, eftersom i appen ibland visades reklam, även om reklamen hade inaktiverats genom betalt köp i appen.

Hur kan föräldrar bättre känna igen sådana antagna svarta får i framtiden? Förutom att slå på föräldrakontrollen (i båda fallen i inställningarna för operativsystemen iOS och Android), hjälper det ofta att fråga sig helt enkelt om namnet på appen inte redan ger ett misstänkt tips. Låt oss vara ärliga: ”Smart busskörningstest” låter inte nödvändigtvis anspråk.

Skrämmande testresultat

Oavsett titel på en app kan föräldrar också få värdefulla tips för användbara och åldersanpassade barnappar på ansedda portaler. En mycket bra kontaktpunkt är här Looking towards!– Media Guide är ett initiativ från det federala ministeriet för familjeråd, äldre medborgare, kvinnor och ungdomar, TV-stationerna Das Erste och ZDF och TV-programprogrammet TV Spielfilm. Webbplatsen finns sedan 2003. Den ger föräldrar värdefulla tips och rekommendationer om områdena spel, appar, smartphones, surfplattor, sociala medier, mediatider och streaming.

Detta är ännu viktigare eftersom portalen jugendschutz.net kom till det skrämmande resultatet 2018 när man testade 100 spelappar för barn:

”Nästan alla de förment barnvänliga programmen är problematiska, med 99 av 100 spelappar som är kritiska för deras hantering av barn, data och konsumentskydd, och mer än 60 procent visar att även allvarliga brister är mycket riskabla i minst en testkategori att bli. ”

Intressant: Det här är de bästa erbjudandena för barn på nätet

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *