Höstskörden (s)! Dessa är de bästa e-bokläsarna

Ingen tvekan, tyskarna föredrar fortfarande att bläddra i riktiga böcker som spricker, raslar och luktar papper. Men fler och fler bokmaskar upptäcker hur praktiska e-böcker är.

Tio favoritböcker på en Kindle Paperwhite – som gör 205 gram fjäderlätt bagage. Och tack vare stiftskarpa skärmar gjorda av elektroniskt papper, även i solens ljusaste, kan e-böcker läsa såväl som en riktig bok – till skillnad från en smartphone eller surfplatta.

Priserna har också blivit billigare och ligger vanligtvis cirka 20 procent under de tryckta utgifterna. Enligt Börsenverein des Buchhandels köpte tyskarna 29,1 miljoner e-böcker under 2017, ytterligare en miljon mer än året innan.

Och de som har kommit till smak, läser noggrant: Var och en av dessa bokmaskar har fått i genomsnitt 8,3 e-böcker. Enligt GfK ökade försäljningsandelen i den tyska bokhandeln under första halvåret 2018 jämfört med helåret 2017 från 4,6 procent till 6,1 procent, vilket fortfarande är ganska hanterbart.

display

Vilka leverantörer finns det?

Kindle Paperwhite
Perfekt läsbarhet även i det ljusaste solskenet – alla e-bokläsare med sina elektroniska bläckstråleskärmar (foto: Amazon)

Bokfans måste fortfarande välja mellan två världar, mellan Amazon och den öppna standarden för bokhandeln. Med köpet av en läsare binder du dig till ett system på lång sikt. Eftersom Amazons Kindle-böcker bara fungerar på en Kindle-läsare eller med Kindle-appen på smartphones och surfplattor.

E-böckerna från bokhandeln körs dock inte på Kindle, utan bara på läsare som Tolino, säljer Hugendubel eller Weltbild. Och även här finns appar för läsning. Bokhandelformatet ePub är relativt flexibelt: på en Tolino kan du också läsa e-böcker från Aldi, till exempel.

Kindle eller Tolino?

Smyckesfoto Tolino
Liknande design, praktiskt taget samma skärm. De tekniska skillnaderna mellan Kindle Paperwhite och Tolino Shine 2 HD är hanterbara (Foto: Tolino)

Läsarna kan inte göra mycket fel med sitt beslut. Läsarna med sina utmärkta skärmar är tekniskt mycket lika, i magasinchipet är betyg 90 procent och mer.

Valet av böcker på Amazon och inom den digitala bokhandeln är jämförbara, priserna är identiska på grund av att bokpriset är bindande. Hos Amazon är det också bekvämare att köpa, ladda ner och läsa via app. Dessutom har postorderföretaget fördelen med engelskspråkiga böcker, som ofta är mycket billiga.

Bokhandeln erbjuder rådgivning på plats och den goda känslan av att inte göra en nyfiken amerikansk jätten ännu rikare. Och ytterligare två argument för Tolino: Dessa enheter kan läsas i motsats till Kindle-hyrböcker från stadsbibliotek. Och: 70 till 80 procent av förläggarna har nu ersatt sitt kopieringsskydd med ett vattenstämpel.

Så du kan vidarebefordra e-böcker från bokhandeln till alla familjer eller vänner. Amazon hanterar dock denna distribution mycket begränsande.

Rätt tänder

Kindle Oasis
Var inte rädd vid poolen eller i badkaret – Oasen är den första vattentäta Kindle (Foto: Amazon)

Den mest populära och användbara modellen är Kindle Paperwhite, som Amazon för närvarande har minskat från 120 till 100 euro. Den har redan skärmen 300 ppi, som är skarp såväl som tryckt och integrerad belysning. Den vanliga Kindle för 70 euro är bara hälften så skarp och gör ögonen lite glädje.

Toppmodellen Oasis för hela 230 euro omarbetades helt i slutet av förra året. Det är nu vattentätt och därför perfekt för bad eller strand. Och skärmen har vuxit från sex till sju tum. Den som inte ser så bra kan använda det för att göra teckensnittet större, men ändå inte behöver vända det oftare. Dyr läsning lyx för absoluta böcker råttor!

Rätt Tolino

Tolino-epos
69 procent mer utrymme att läsa – hoppet från 6 tum till 7,8 tum av Tolino-eposet är enormt (foto: Tolino)

Standardmodellen är Tolino Shine 2 HD – för närvarande dyrare än Kindle Paperwhite till 119 euro, men också sex tum, och också superskarp skärm med 300 ppi.

Tolino Page-startnivån för 69 euro är lika suddig som Amazon, här sparar bokfans i fel ände. Toppmodellerna är den vattentäta Vision 4 HD för 159 Euro – och särskilt den 7,8 tums Tolino-epiken.

Även om det för närvarande är den dyraste e-bokläsaren med 249 euro, erbjuder den 69 procent mer utrymme att läsa än de tidigare 6-tums enheterna. Perfekt för den stora och episka bokskulden!

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *