Datingappar och stolthetsreklam: Så går det med LGBTI digital marknadsföring

Cirka sex miljoner människor i Tyskland är inte heterofile utan tillhör LGBTI-samhället – så är de också lesbisk, gay, bisexuell, transgender eller intersex, Även om målgruppen bland marknadsförare som konsumtion över genomsnittet och ekonomiskt hållbara verkar de bara ta itu med de minsta riktade varumärkena.

”Den sociala acceptansen för homofile och lesbiska blir mer och mer naturlig och fler och fler företag erkänner fördelarna med Gay Marketing”Säger Marco Steinert. Han är grundaren av den Berlin-baserade digitala marknadsföraren Netzdenker, som har planerat och levererat onlinekampanjer för homosexuella målgrupper sedan 2009 och rådgivit annonsörer i marknadsföring av homosexuella. När det gäller räckvidd strävar företaget efter att vara den största online-marknadsföraren för LGBTI-förlag i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Det faktum att hbt-vänliga företag har en god bild, särskilt i den unga målgruppen, är inte alls nytt. Enligt en undersökning från Google 2014 är 45 procent av konsumenterna under 34 år mer benägna att handla på ett HBT-vänligt företag. Och över hälften skulle vara en Föredrar företag som stöder lika rättigheter, Samtidigt garanterar den ökande sociala acceptansen av homosexualitet också att planerare sällan har LHBTI-samhället på egen hand, sa Steinert: ”Detta är en förlorad potential. När allt kommer omkring är målgruppen extremt livlig, gillar att resa och konsumera. ”

display

LHB-samhället som idealiska marknadsföringskandidater online?

Det Steinert iakttar i sitt jobb bekräftas också i de senaste undersökningarna: Enligt en studie från Yougov anser nästan hälften av LHB: s att deras livsstil inte återspeglas tillräckligt i reklam. Gruppen är ung och för snabb 60 procent manlig, I motsats till den allmänna befolkningen ses annonser oftast inte på TV utan online. Mer än hälften av de undersökta hbt-personerna tror till och med att linjär tv är en saga historia – idealiska online-marknadsföringskandidater.

Enligt Yougov är LHB i genomsnitt inga rikare, vilket ofta rapporteras av misstag. Men de säger om sig själva: ”Min stil är dyr.” Och de är multiplikatorer – LHB: er frågas av vänner och bekanta mycket oftare om råd innan de köper en produkt. Ytterligare resultat: De betraktas som trendsättare och gillar att bli märkt. De är bland de första i vänskretsen som upptäcker nya musikartister. På andra områden är gruppen progressiv och miljömedveten. LHB är till exempel nästan dubbelt så vanliga veganer som befolkningsgenomsnittet.

Räcker du med homofile under 30 medialer nästan bara om datingsappar?

Enligt Marco Steinert resulterar de långsiktiga trenderna inom marknadsföring av homosexuella på tre sätt att bäst nå gruppen digitalt. Även om Facebook vet ganska mycket om användarens sexuella läggning kan reklam spelas här specifikt med lämplig inriktning. Bögar under 30, enligt Steinert, nås bäst via gay-datingsappar utan slöseri – vare sig det är Grindr, Planet Romeo eller Hornet.

LHBTI-nyhetsportaler och bloggar klickas nu mest via sociala medier och får mindre tillgång till dem. Problemet med detta är att många annonsörer från början kategoriskt utesluter reklam i datingappar. Därför kunde medieplanerare i byråerna inte alltid överväga dem. Ett misstag, säger Steinert: ”Många appar som Hornet sköter nu en högkvalitativ varumärkesreklam.”

Lgbti Pride Gay Grindr Annonsera Omr 768X465
Appen Grindr marknadsför för närvarande sin egen reklamprodukt (Foto: OMR)

Hip gay dating apps: Grindr, Hornet – och Instagram?

Grindr anses nu vara världens största gay-app och påstår sig ha över tre miljoner användare dagligen. Höjdpunkten i applikationen är platssökningen ”Radar”, som visar vem som för närvarande är registrerad och online i närheten av Grindr. Enligt Steinert betyder det vid homosexuella fester att människor sällan adresserar varandra direkt, föredrar att chatta med Grindr först och sedan kontrollera om den andra personen i rummet är intresserad av att ta kontakt. Så intensivt som gay-Grindr använder reklam även utan detaljerad inriktning eftersom Facebook är vettigt.

Hornet positionerar sig i jämförelse med Grindr något högre kvalitet. Appen för sociala medier grundades 2011 av den tyska uppstartsserien entreprenör Christof Wittig i San Francisco. Wittig har nyligen gjort sitt namn när han gick ihop med Berliner blockchain tech startup OST HBT Bitcoin valutasom utfärdade ”LGBT-token”. Hornet kallar sig ”Världens främsta sociala nätverk för homosexuella” och påstår sig ha mer än 25 miljoner användare över hela världen och en miljon aktiva användare dagligen.

den appen Det har tre huvudfunktioner: homofile kan ansluta via sina ”Hornet Guys” -profiler såväl som att möta ”Hornet Places”, dvs lokaliserade hbt-platser som barer. Och med ”Hornet Stories”, en portal med mer än 25 nya artiklar på åtta språk skrivna av de påstådda världsberömda innehållsskaparna i scenen, ger applikationen också sitt eget innehåll. Det senare borde garantera en ”varumärkessäker” miljö tack vare det helt redaktionellt sammanlagda innehållet, där ”män kan träffa varandra och deras varumärke” – det är löften till annonsörer.

Pride Hashtag Instagram Gay Lgbti Omr
Hashtags som ”#pride” visas på Instagram i regnbågens färger (Foto: OMR)

Enligt Marco Steinert används också Instagram alltmer som en datingsapp av homofile som håller sina profiler öppna, fyller dem med selfies och söker efter och hittar hashtags. Facebooks fotoplattform färgar automatiskt regnbågar i hashtaggar som #lgbt, #pride, # pride2018, #gay, #queer och #lovewins, och har också regnbågens klistermärken och hjärtslag för berättelser om Pride-månaden i juni. Inte konstigt att någon som letar efter dessa hashtags på Instagram också snabbt ser aktuell LGBTI-märkt reklam, till exempel Condor och Levis Tyskland.

Skildra inte LGBTI-vardagen som om det inte vore ”normalt”

Även om det finns stora annonsörer som Calvin Klein, som också annonserade på homosexuella plattformar med mainstream-motiv av Justin Bieber och Kendal Jenner i vårkampanjen 2016. Enligt Steinert uppskattar samhället det mycket Reklammotiv särskilt för målgruppen skapas. Trenden är advertorials, som representerar den homosexuella verkligheten i livet så ”normal” som möjligt. Bra exempel är enligt Steinert två unga kvinnor som omfamnas på stranden för ett motiv från resebyrån Dertour. Eller en reklam från Deutsche Bahn, där en man reser till sin vän, en professionell fotbollsspelare, för sina spel i ICE.

Paret kvinnor med ett barn, Telekom som annonserade för Family Card förra året, mötte också ett positivt svar. Enligt Steinert uppskattas sådana annonser minst lika mycket som allmänna regnbågens färgjämlikhet och kampanjer för acceptans av mångfald. ”Varumärkesmeddelanden dras med reklammotiv som representerar normaliteten i LHBTI-livet och visar homosexuella mycket roligt med de annonserade produkterna,” säger Steinert.

Det finns dock en sak som inte går bra med samhället alls: om sådana kampanjer bara körs i mainstream-medierna utan att direkt adressera LGBTI-målgrupperna i sina media. ”Detta kan då uppfattas som läpptjänst snarare än ett fikonblad för att visa den upplysta världen hur liberal du är”, säger Marco Steinert.

Använd Pride-festivaler mer strategiskt för kampanjer online och offline

Från maj till oktober är Pride-säsongen. Under tiden håller tusentals CSD-parader, Pride-festivaler, parader och fester världen över under dessa månader och firar miljontals hbt-personer under mottot ”Show your Pride”. Marco Steinert konstaterar att annonsörer i Tyskland är mycket mindre benägna att utnyttja LHBTI-massevenemang än varumärken utomlands, där LHBTI-annonseringskampanjer strategiskt utvidgas offline – till exempel av Netflix eller Vodafone på World Pride i Madrid 2018. ” Det finns fortfarande mycket potential för varumärkesrepresentation med en attraktiv målgrupp, avslutar Steinert.

Netflix World Pride Madrid 2018 Lgbti Marketing Omr
Netflix-affisch under Madrid Pride 2018 (Foto: Marco Steinert)

Denna artikel publicerades ursprungligen av Online Marketing Rockstars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *