Vad gör en teknisk konsult?

Namn: Hajo Hoffmann

Ålder: 38

Position: Teknisk konsult

Utbildning: Diplom-informatiker

Företag: Spirit Link, digital kommunikationsbyrå med fokus på hälso- och sjukvård

Vad gör du?

”Prata och måla” är mitt favorit svar på denna fråga. I allmänhet stöder jag alla som är involverade i tekniskt komplexa projekt för att bättre förstå sambanden och möjligheterna och för att konsolidera de olika åsikter. Från detta utformar jag motsvarande system- och affärsprocesser och dokumenterar kraven för implementering, så att de nödvändiga systemen kan implementeras och konfigureras i enlighet därmed.

Det ”talande” i mitt svar beror på min roll som ett kommunikations- och översättningsgränssnitt beträffande de tekniska aspekterna av projekt. ”Målningen” hänvisar till min förkärlek för whiteboards och blädderblock, som jag använder i nästan alla möten för att skissa och modellera de tekniska relationerna. För dokumentationen vill jag också använda en grafisk modellering (till exempel i UML eller BPMN). Denna form är vanligtvis tydligare och mer exakt än ren text.

Hur kom du till den här uppgiften?

Ursprungligen arbetade jag som mjukvaruingenjör ”hands-on” i tarmarna i stora programvarusystem. De flesta av de praktiska kunskaper som jag ofta behöver idag för mina nuvarande uppgifter kom sedan på flera år som en konsult för ”Kravsteknik”.

display

Dessutom gav mig en längre resa till projektledningen en bra titt bortom horisonten. Alla dessa upplevelser kan nu kombineras underbart i min roll som teknisk konsult på Spirit Link, eftersom mitt hjärta slår för innehållet i arbetet i våra projektgrupper.

Beskriv så tydligt som möjligt ett projekt som särskilt har imponerat dig.

En kund hade problemet att de nya marknadsföringsprocesserna för en helt ny produkt från företaget inte längre var praktiska. Processerna skapades från en ”prototypisk” form av produkten och integrerades bara löst i befintliga processer. Med produktens tillväxt, personalbristen, de många beroenden, odefinierade uppgifterna och ad hoc-omröstningen blev mer och mer förvirrade.

Förfarandena blev outhärdligt tuffa och deltagarna blev mer och mer frustrerade. Vår uppgift var att avslöja det växande nätverket av processer, ta reda på deltagarnas faktiska behov, att klargöra de övergripande prioriteringarna, att avgöra vilka gränssnitt som finns till befintliga system och processer.

I slutändan bör vi sätta ihop kraven för ett nytt system, som borde vara hjärtat i marknadsföringsprocessen i framtiden. Jag var särskilt upphetsad över det här projektet på grund av dess höga komplexitet, antalet deltagare och entreprenörs betydelse.

Vilken funktion hjälper dig mest i din vardag?

Nyfikenhet och improvisationstalang. Nyfikenhet är avgörande för den tekniska delen av min roll. Det finns bara en korrekt lösning för nästan inga tekniska problem – vad som var en bra metod igår kan vara helt olämpligt imorgon. Många sanningar är alltid korrekta tills du har nästa konversation, läst nästa artikel eller hört nästa podcast.

Visst bra teknisk kunskap är till stor hjälp för denna roll, men viktigare är att vara öppen för ny insikt och utveckling.
Improvisationstalent är i princip rådgivande aktiviteter. Den bästa planen och den mest grundliga förberedelsen kan snabbt kollapsa när en ny intressent kommer med eller kända aspekter öppnar helt nya sammanhang. Eftersom något sådant händer mitt i en verkstad är det fördelaktigt att kunna anpassa sig snabbt.

logo

Hitta ditt bästa jobb!

LEAD-arbetsmarknaden är arbetsmarknaden för marknadsföring, reklam, försäljning och media. Här söks och hittas talang med marknadsföring. Oavsett om marknadschef i branschen eller konsult med sociala medier med en trendig byrå – på LEAD-arbetsmarknaden hittar du rätt position för din framtid.

Klicka in

Vad är viktigast för dig om ditt jobb?

Övergripande affärsprocesser i större företag påverkar många människor och många system. När ett projekt engagerar sig i en sväng av uppgifter, användargränssnitt, data, nyheter och algoritmer, tycker jag mest om det. Framför allt gillar jag utmaningen att bana väg för innovationerna så att den nuvarande verksamheten försämras så lite som möjligt.

Mitt jobb är oumbärligt eftersom …

… det är nu knappast möjligt för ett företag att ha kompetensen kring sina egna system och processer under ett tak. Till exempel kräver nästan alla större tekniska projekt tillgång till experter från andra filialer eller företag som troligen kommer att spridas över hela världen.

Sådana projekt kräver nästan att det finns någon i de många möten som konsoliderar, dokumenterar och beroende på intressentens, affärs- eller tekniska perspektivet, konsoliderar de tekniska aspekterna.

Om du inte var en teknisk konsult, vad skulle du vara?

Uppenbarligen spelutvecklare med ständigt nya idéer: För mina barn, för stora grupper vid evenemang, för långa spelkvällar med vänner, för nätverksmassor på smarttelefonen … eller för alla plattformar som kan komma i framtiden.

Också intressant: Vad betyder … en Creative Coder?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *