LikeYaa – tinder för påverkare

LEAD: Din influencer-varumärkesplattform kallas LikeYaa – hur kom det till grundidén?

David Neuendorf: När det gäller influencer-marknadsföring har vi sett att ämnet för varumärke för företag lockar liten eller ingen uppmärksamhet. Här ville vi börja med och bygga en plattform där företag kan presentera sig genom audiovisuella verktyg och presentera sina kampanjer.

Christian Panne: Förra året byggde vi upp vårt nätverk av påverkare och företag, och 2018 gick vi online med LikeYaa.

LEAD: Vad är principen för LikeYaa?

Neuendorf: På LikeYaa väljer påverkare sina egna kampanjer. Till skillnad från en byrå medlar vi inte mellan företag och sociala mediekonton, men vi buntar företagen på plattformen och påverkaren har valet. I det första steget måste påverkare registrera sig hos oss. De anger deras intervall, deras interaktionsgrader och annan statistik. Vi väljer sedan påverkarna för kvalitet. Det är viktigt för oss att vi inte representerar webbplatser på sociala medier som använder falska följare eller falska interaktioner. Om du är en influencer kan du titta på företagens olika kampanjer – och själv bestämma.

display

Panne: Vi ser påverkare som varumärkesambassadörer. Många påverkare förhandlar med företag, men väljs ofta inte för en kampanj. Det som finns kvar är ett negativt avslag som också kan påverka varumärket. När påverkaren bestämmer sig själv med vem han vill arbeta, och det inte finns något beslut från företagets sida, försvinner denna negativa erfarenhet.

Neuendorf: Exakt, med oss ​​bestämmer påverkaren självständigt, vilken produkt som passar honom och hans konto, på vilken reklamåtgärd han känner sig.

LEAD: Vilken fördel har det för företag?

Neuendorf: För det första sparar företaget mycket tid. Vår plattform gör det möjligt för företag att skapa en exakt profil av sig själva, presentera sina förväntningar och mål på ett audiovisuellt sätt och presentera kampanjen. Vi tar hand om kommunikationen och hanteringen, långa förhandlings- och kommunikationskostnader sparas.

LEAD: Och hur fungerar det?

Fördelning: Beroende på kampanjen tillhandahåller företag ett antal kuponger för sin onlinebutik, som sedan går direkt till påverkaren. Packning, skicka PR-prover, allt detta fungerar för företaget.

LEAD: Men betyder det att företaget inte har någon påverkan på vilken influencer som ansöker om och genomför kampanjen?

Fördelning: Ja. Vår influenser-urvalsprocess är mycket strikt, vi väljer mycket noggrant. Dessutom sker ytterligare ett urval via företagets fulla varumärkesprofil. Ingen känner till påverkarens efterföljare såväl som påverkaren själv. Han har övertygat dem om sitt innehåll under en lång tid och skadar sig bara när han marknadsför märken eller produkter som inte passar hans konto.

Neuendorf: Hos oss har företaget möjlighet att tydligt ange vad de vill ha annonserat, vilket ansikte som passar dem och vilket språk de talar. Och det är vad våra påverkare gör.

LEAD: Och det fungerar?

Neuendorf: Vår erfarenhet visar att påverkare mycket medvetet hanterar ett varumärke innan de beslutar om en kampanj. Våra partnerföretags feedback på vår modell visar oss rätt. Du sparar mycket tid och får det samarbete du vill ha.

LEAD: Hur många påverkare använder för närvarande LikeYaa?

Panne: Vi har nu cirka 1600 registrerade personligheter på sociala medier med en total räckvidd på över 40 000 000 följare. Antalet sökande var emellertid inom det femsiffriga intervallet. Mångfalden på konton som erbjuds av kontona är också mycket bred med fokus på mode, skönhet och livsstil.

LEAD:Och hur många företag litar på din tjänst?

Neuendorf: Hittills har vi samarbetat med över 100 företag, permanent på plattformen är cirka 50 företag. Kunderna var till exempel L’Oreal, ArtDeco, SodaStream eller nöjesparken Moviepark.

LEAD: Förutom kupongerna får inte påverkaren någon extra betalning för att annonsera på sitt konto?

Neuendorf: Rätt. Kärnmotivet för en influencer att arbeta med ett företag måste vara övertygelsen för produkten. Vi har inget emot en extra utbetalning till påverkare, men kvaliteten på inlägg för en influencer-kampanj är inte beroende av kompensationsbeloppet. Därför filtrerar vår plattform exakt påverkarna för företag som vill marknadsföra produkten och varumärket av absolut övertygelse.

LEAD: Men företag betalar ett visst belopp för din tjänst?

Neuendorf: Rätt. Oavsett räckhåll för påverkarna betalar företag ett fast pris per kampanjbokning.

LEAD:Vilka är de största utmaningarna för LikeYaa?

Neuendorf: På influencer-sidan är vår största utmaning att filtrera bort vilka påverkare vi vill ha och hur vi kan övertyga dem om vår affärsmodell. Priserna i influenserverksamheten stiger mer och mer, så det är svårt att locka influenser till en plattform utan att tjäna pengar. Men här förlitar vi oss på vår kommunikation, händelser och kupongerna. Återkopplingen hittills var också mycket bra. Många vill inte kommunicera med företag på länge på grund av en produkt. Vår plattform ger också påverkarna mycket tidbesparingar.

Panne: Företags sida måste vi övertyga oss själva i form av att de erkänner påverkarnas kompetens i kampanjvalet. Det är viktigt att hjälpa företag att verkligen utnyttja sin profil på LikeYaa och beskriva sina kampanjer så tydligt som möjligt. Så här uppnår vi perfekt matchning tillsammans.

LEAD:Vad är nästa steg för LikeYaa?

Neuendorf: Vi planerar att expandera i början av nästa år – till Frankrike, England, Österrike och Schweiz. Just nu letar vi efter influenser här.

Panne: Fokus kvarstår på det tysktalande området. Här vill vi gå en ny väg och fortsätta vår vision om influencer-marknadsföring.

LEAD: Influencer-marknadsföring kommer inte att äga rum 2018?

Neuendorf: Absolut. Vi måste tänka specifikt, var är den unga målgruppen? Och det är bara på internet och sociala medier. Visst, jag kan visa bannerannonser eller Facebook-annonser, men äktheten förblir där på banan. Även TV- och tryckreklam fungerar, men på lång sikt kommer den unga målgruppen inte längre att kunna titta på klassisk tv. Medel: Vi når dem främst via dessa media.

Panne: Och faktiskt är utvecklingen långt ifrån över. Vi tror bara att vi måste flytta oss från att ”göra någonting med påverkare, oavsett vad det kostar,” till tankeväckande marknadsföring med professionalism och struktur. I sig är den så kallade rekommendationsmarknaden inget nytt. Tidigare utbytte folk åsikter med vänner vid bordet, idag är det sociala medier. Det är den mest ärliga och trovärdiga formen.

LEAD: Slutligen, föremål för varningar: Som LikeYaa säkra dig, eller hur?

Neuendorf: Visst. Vårt mål är alltid ett långsiktigt samarbete. Både med påverkare och företag. Därför tar vi ämnet varningar, som är mycket närvarande i media, mycket på allvar. Av den anledningen hade vi inga varningar hittills. Vi skyddar oss själva och företagen genom att ge påverkarna en lista över dos och don’ts. Här ligger också det att de måste markera kampanjerna korrekt som reklam.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *