Konstgjord intelligens som en utmaning för ledare

Ledare kommer att behöva skapa en balans mellan intellektuell (IQ) och emotionell (EQ) intelligens för att hantera AI-driven arbetsytor. Detta är en av kärnanserna i Avanades interna tanketank. Den ledande leverantören av digitala innovationer i Microsofts ekosystem, i samarbete med marknadsundersökningsföretag, har redan beställt ett antal studier om till exempel artificiell intelligens och intelligent automatisering. Sammantaget framkommer en differentierad bild av utformningen av digitalisering, allt från tvivel om permanentitet till stort förtroende.

Undersökningarna är i fokus, särskilt för företagsledare och anställda. Eftersom funktionerna för konstgjord intelligens och de relaterade aspekterna av maskininlärning och robotprocessautomation fortsätter att utvecklas, undrar många arbetare om de kan behöva arbeta för en ”robotboss” i framtiden – men trenden är för närvarande ganska annorlunda: Ledarskapsfärdigheter måste förändras betydligt om chefer vill lyckas med den digitaliserade verksamheten.

display

IQ och EQ är lika viktiga

En av Avanade-studierna visar att cirka 85 procent av ledningen anser att företagsstyrning måste ta hänsyn till både människor och maskiner om AI ska vara etablerat i organisationen. Mer än 50 procent av de tillfrågade anser att förståelse för sådan ny teknik är viktigare än strategi, försäljning och marknadsföringskompetens. Samtidigt måste ledningen tillämpa en balans mellan intellektuell (IQ) och emotionell (EQ) intelligens för AI-påverkade arbetsytor.

När det gäller IQ krävs det en vision för att anpassa verksamheten till AI: ”Chefer måste vara medvetna om att AI kan användas för att lindra sina team och deras enskilda medlemmar, förbättra kvaliteten och ge mer tid för mer komplexa uppgifter Robert Gögele, som ansvarar för Avanades verksamhet i det tysktalande området. ”Denna strategi är avgörande för att nå nya produktivitetsnivåer. Men ännu viktigare är EQ och motsvarande färdigheter i att hantera människor. De är avgörande för att övertyga arbetskraften om fördelarna med den nya tekniken. ”Detta är det enda sättet att framgångsrikt engagera anställda i projekt och minska sin rädsla för förändring. Program för förändringshantering finns redan i de flesta företag.

Mjuka hanteringsförmågor och digital etik blir viktigare

Maskinbaserade system kan generera och bearbeta en mycket större kunskapskälla snabbare än människor. Av denna anledning blir lämpliga mjuka hanteringsförmågor allt viktigare. Följaktligen blir aspekter som tillit eller digital etik viktigare. Det kommer en ny grupp medarbetare som kommer att fokusera på distributionsscenarier för den nya tekniken samtidigt som de begränsar deras användning utifrån etiska juridiska och etiska överväganden – inklusive nya jobb som inte finns överallt i dag. När det gäller historia är en sådan utveckling inte i princip ny, utan liknande mekanismer fanns redan med införandet av PC-arbetsplatser i början av IT-eran.

Men det finns två stora skillnader: hastigheten på framsteg och det faktum att två parametrar – människa och maskin – interagerar med varandra på ett mycket dynamiskt och komplicerat sätt. ”Chefer måste vara öppna för att anpassa sina egna färdigheter och deras anställda, och det är mycket viktigt att beakta människors behov,” säger Robert Gögele. ”Eftersom en sak är klar: det enda lovande tillvägagångssättet ur vår synvinkel och även en studie är en människa OCH en maskin kommer inte att fungera. Det krävs också en viss uthållighet – en majoritet av de intervjuade beslutsfattarna förstår AI enligt vår senaste studie som ett Zeitgeistfenomen, som enligt det nuvarande tillståndet är en farlig felbedömning. ”

Bly 4 täck 1200X1200

Hur snälla?

Det har aldrig funnits så många sätt att kommunicera på. Hur lyckas företagen kommunicera meddelandet? LEAD Bookazine 4/2018 innehåller tips för användning av röstfärdigheter, UX och förändringshantering i arbetslivet. Så här lyckas kommunikationen – utan missförstånd.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *