Uppgifter om sociala medier: Facebook låter vetenskapen hänga

Frågan om vem som delar vilka inlägg, gillade eller kommenterade när och när, kan påverka valresultatet idag. Forskare är intresserade av utvärderingen av sådana data, men särskilt på Facebook är utbytet mer än långsamt.

Alla som reser på sociala nätverk känner till priset för den till synes gratis användningen: användarna betalar med sina uppgifter, som företagen tar mycket pengar med. Men för en annan grupp människor är uppgifterna ovärderliga: forskare.

Med data från sociala nätverk kan de spåra sociala processer och minska dem till vissa orsaker. Vid ordföranden för politisk datavetenskap vid University of Applied Sciences München undersöker politiska forskare samspelet mellan sociala medier och faktiska händelser. En av de centrala frågorna: ”Vilka effekter hade Desinformation på medborgarnas röstbeslut vid det tyska Bundestag-valet 2017?”

12 forskargrupper bör ha tillgång till ett enormt datasystem

Eftersom Mark Zuckerberg i kölvattnet av skandalen med analysföretaget Cambridge Analytica, som olagligt hade utvärderat över 85 miljoner Facebook-profiler, måste vittna före den amerikanska kongressen, upphöjde inte bara forskarna i München.

display

Vid förhandlingen hade Facebook-chefen meddelat som en slags kompensation projektet ”Social Science One”, där tolv internationella forskargrupper från Italien via Chile till Tyskland skulle ha tillgång till en omfattande datauppsättning. Alla är bekymrade över frågan om och i så fall hur desinformation och falska rapporter tidigare har bidragit till att manipulera väljarna.

Mer om: Ny dom – av för Facebook-sidor?

Få data som knappast är meningsfulla

Under tiden, men desillusionering har inträffat bland forskarna. Morteza Shahrezaye från TU München sa till LEAD: ”Tyvärr märkte vi att uppgifterna inte är av god kvalitet.” De är ofullständiga och därför olämpliga för en analys inklusive giltiga resultat.

Facebook skulle ha gett endast en bråkdel av länkarna, som hade tillkännagavs i storleksordningen cirka en miljard. Shahrezaye säger: ”Vi kanske har fått en eller två procent av dessa uppgifter.”

Få mycket aktiva användare och bots kan kontrollera diskussionen

Vad Facebook levererade är främst webbadresser från offentliga användarsidor. För sin forskning behöver forskarna inte bara inlägg med politiskt innehåll utan måste också veta hur användarna svarar. Oavsett om de delar henne som, om – och om – hur de kommenterar henne.

”Med sådana uppgifter kan till exempel falska nyheter och hatytringar identifieras och analyseras,” säger statsvetaren. Med de uppgifter som de nu har fått från Facebook kunde de göra nästan ingenting. ”Vi kan inte säga längre om någon kommenterar ett inlägg positivt eller negativt, vi kan bara se hur många gillade som fick ett inlägg totalt, men inte längre, vilken användare gillade vilket inlägg.”

Exakt det skulle till exempel vara intressant att känna igen bots. Eller att undersöka rollen för så kallade hyperaktiva användare som enligt Shahrezaye kan manipulera den politiska diskussionen utan att aktivera bots.

Mer om: Hungern efter medicinsk information

Efter skandalen kring Cambridge Analytica har Facebook stängt öppna gränssnitt

Särskilt irriterande är den nuvarande bristen på information eftersom forskare har kunnat få sådan information från Facebook tidigare. Detta var möjligt genom en extra tjänst på de webbplatser som speciellt hade skapats för utvecklare. Som utvecklare kan du skapa ett konto på den så kallade utvecklarwebbplatsen och få ett lösenord för att ladda ner data.

Efter Cambridge Analytica-skandalen stängde Facebook dessa öppna programmeringsgränssnitt 2018. Till skillnad från stora företag har forskare nu ingen möjlighet att begära att vissa data släpps, säger Shahrezaye. Detta resulterar i den nästan absurda situationen som även forskarteam, till vilka Facebook-data från projektet ”Social Science One” utlovats, nu har mindre data än tidigare tillgängliga.

Forskarna från TU München har under tiden informerat Facebook om bristen på uppgifterna och uppmanat företaget att leverera de utlovade uppgifterna. ”Vi förstår att uppgifterna för Facebook är värdefulla,” säger München statsvetare. ”Men de är också på politisk nivå, varför vi behöver dem för vår analys.”

Mer om: Digital konsumentskydd i praktiken

Lagligen är företagen inte skyldiga till någonting

Tekniska företag är inte skyldiga enligt lag att tillhandahålla sina användares data för forskningsändamål. Men politiker som Tankred Schipanski, CDU / CSU: s politiska talesman för digital politik, har emellertid redan sagt att det kanske inte är tillräckligt i framtiden att frigöra plattformarna oavsett om de frivilligt publicerar informationen till forskare.

Och även den gröna politiker Anna Christmann kallade ”Süddeutsche Zeitung” på den federala regeringen till ”på europeisk nivå för en tillförlitlig tillgång till sociala mediedata för forskningsändamål.”

Facebook påstår sig vilja arbeta för vetenskap

Vid det tekniska universitetet i München har förhoppningen att Facebook kommer att publicera uppgifterna även utan en tidigare antagen lag ännu inte begravts. SZ citerar kampanjchef Chaya Nayak på sociala medier på Facebook för att säga ”Facebooks ledarskap anser att det är mycket viktigt att dela data med det vetenskapliga samhället.”

Dessutom arbetar Facebook med utvecklingen av differentiell integritetsteknik. Detta bör säkerställa att data som delas med forskare inte kan deanymiseras. Facebook kan då också ge ytterligare information som ålder eller användarregion och samtidigt avvärja invändningar från integritetsförespråkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *