Vad betyder … en hårdvaruutvecklare mobilitet?

Jobbtitel: Team Leader Hardware Development

Namn: Konstantin Ewers

Ålder: 38

Utbildning: Kommunikation Elektronik / Diplom Elektroteknik

Företag: INVERSE

Vad gör du som mobilitetsutvecklare för hårdvara?

Jag har varit hårdvaruutvecklare i över tio år på INVERS, uppfinnaren av automatiserad fordonsdelning. Med platser i Siegen, Köln och Vancouver utvecklar vi tekniken bakom delade mobilitetserbjudanden som bil, scooter eller delning av e-skotrar. Vårt produktsortiment går från White Label-appen på slutanvändarapparater över backend för operatörer till telematik i de olika fordonen – och det är här, inom telematiken, som jag spelar in som hårdvaruutvecklare.

För att hårdvaran ska fungera felfritt bakom olika erbjudanden om delad mobilitet, spenderar jag mycket tid på att titta på marknaden, praktiskt testa ny teknik, analysera fordon och arbeta kontinuerligt med våra produkter. Detta är särskilt viktigt eftersom delningsmarknaden är mycket dynamisk och därför måste den använda tekniken utvecklas kontinuerligt.

Hur kom du till den här uppgiften?

Jag är utbildad kommunikationsekonom och skrev mitt examensarbete på INVERS. Framför allt var jag entusiastisk över startpersonen med platta hierarkier och många möjligheter att utvecklas vidare. Detta är inte längre självklart i ett företag som har funnits i över 25 år. Idag är jag teamledare inom hårdvaruutveckling.

display

Vilken funktion hjälper dig mest i din vardag? Varför?

I själva verket är vissa funktioner särskilt viktiga – uppfattningsförmåga, empati och analytiskt tänkande. Dessa egenskaper hjälper till att utveckla effektiva lösningar. De flesta kunder kommer till oss med en konkret lösning. Men i början är det viktigt att förstå problemet – först då kan vi söka efter en skräddarsydd lösning. I efterhand är detta ibland annorlunda från respektive kunds ursprungliga önskan.

Vad är viktigast för dig om ditt jobb? Vad är det roligaste?

Lyckligtvis har jag ett väldigt varierat jobb. Inga två dagar är lika, och även om jag förbereder en grov färdplan för dagen framåt på jobbet, kan det ändras helt – ibland innan min första kopp kaffe. Men det är också viktigt för mig att ha möjlighet att utvecklas där du känner dig mest bekväm och att kunna följa projekt från den första idén till distributionen med kunden.

Beskriv så tydligt som möjligt ett projekt som särskilt har imponerat dig.

Det är inte så lätt, det har varit många projekt tidigare som har inspirerat mig. Vi kunde till exempel integrera vår telematikhårdvara i scootermodeller av en stor asiatisk operatör för delning av skotrar. Det speciella var att kunden redan har drivit en stor flotta med flera tusen skotrar. Men den befintliga lösningen var inte optimal för skalning, så vi kunde introducera vår hårdvara. Jag reste till kunden med några kollegor för att presentera vår lösning på plats för skotrarna. Sedan dess är hans skotrar på väg med vår lösning. Vi kunde bevisa att vår hårdvara lyckades långt bortom Tyskland.

Ett annat projekt som inspirerade mig var inträdet på e-scootermarknaden. På grund av marknadsdynamiken var det nödvändigt att utveckla en bra produkt på kortast möjliga tid. Vi arbetade mycket framgångsrikt tillsammans i ett litet tvärsavdelnings team och kunde presentera en bra lösning på rekordtid. Detta har återigen visat att vi har ett nystartat DNA, men också drar stor nytta av erfarenheten från över 25 år. Andra milstolpar jag har varit med och som visar mångsidigheten hos vårt team är våra projekt med Emmy, Coup eller Flinkster – dessa tjänster är också baserade på INVERS-teknik.

Mitt jobb är oumbärligt eftersom …

… telematiken är lika viktig för en delningsoperatör som själva fordonsflottan Med vår hårdvara skapar vi gränssnittet mellan servern och fordonet. Detta gör en delningsoperation som vi känner den idag – utan manuell överlämnande av nycklar.

Om du inte var en hårdvaruutvecklare, vad skulle du vara?

Det är en svår fråga. Jag har varit intresserad av teknik sedan min barndom och är helt nöjd med mitt jobb. Men kanske skulle jag ha blivit en vetenskapslärare.

Mer om: Vad betyder … en nätverksingenjör?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *