Google Stadia: Låt spelen starta om

Den traditionella spelkonsolen är död, i alla fall om det är Google. Företaget tillkännagav under sin huvudsakliga adress vid Games Developer Conference (GDC) att det ingår spel alltför mer specifikt i molnspel. Googles molnspelplattform kallas Stadia.

Men det som låter som en revolutionerande upplevelse har funnits på marknaden under lång tid. Vortex Cloud Gaming, Nvidia Cloud Gaming – inte nytt, men hittills mer eller mindre misslyckades särskilt i nätverksinfrastrukturen. Detta beror delvis på att skärmen och bandbredden på linjen ställer in kvaliteten på sådan spelströmning.

Inga rutor, inga nedladdningar, inga gränser

Eller ta plattformen Shadow, som för närvarande är mycket populär: det finns ett alternativ till Google, en komplett Windows-maskin i molnet. Shadow erbjuder bra prestanda speciellt för spel: 12 GB RAM, 8-core CPU, Nvidia Quadro P1500. Samtidigt kan programvara installeras i molnet, till exempel för att skriva texter.

Allt detta är ”Google Gaming” med stadia skjuta åt sidan. Inget mindre än en revolution lovades vid evenemanget i tisdag: ”Inga rutor, inga nedladdningar, inga gränser”. Låt spelen starta om …

display

”Capture Button” tillåter delning av spelinnehåll direkt på YouTube

Den molnbaserade tjänsten är ”bara ett klick bort”. Betyder: Stadia är inte en fristående konsol, men projektet lever i Chrome-webbläsaren. Praktiskt taget alla typer av skärmar stöds: smartphone, surfplatta, TV, datorer, stationära datorer, bärbara datorer. Men naturligtvis beror allt på respektive internetprestanda: Ju högre upplösning och bildhastighet, desto snabbare måste linjen vara. Och vi vet hur det är beställt att nätverksutvidgning i Tyskland – ja.

”Projektström laddas om”

Spelarens utrustning inkluderar den Google-producerade Stadia-kontrollen. Den ansluts till WiFi-nätverket och därmed med ett spel efter ditt val. Han är dock valfri. Eftersom varje befintlig styrenhet kan kombineras med Stadia. Med ”Capture Button” kan spelet delas direkt på YouTube, som också är ett Google-företag. Nya knappar möjliggör mer interaktion eller rösthjälp. Bland annat erbjuder controller en Google Assistant-knapp.

Stadia är det viktigaste vidareutvecklingen av 2018-lanserade ”Project Stream”. Även då kan betatestare spela spel som den mäktiga Assassin’s Creed Odyssey i Chrome-ryttaren.

Också intressant: Så här: Google VR Tour Creator

”Åtgärder upp till 8K möjliga”

Ett 4K-spel med 60 bilder per sekund med HDR bör vara på Stadia-standard, lovar företaget. Men Google vill gå ett steg längre: Åtgärder på upp till 8K bör vara möjliga när man spelar i molnet. Googles globala datorcentra är redo, säger de. Stadias datacentra drivs av en 10,7 teraflops GPU och Advanced Micro Devices (AMD) -teknologi.

Som jämförelse: Xbox One X anses för närvarande vara konsolen med mest kraft. Hon når bara hälften av Stadias resultat. Google säger att det är möjligt att upp till tusen spelare kommer att spela Battle Royal-spel på Stadia – plattform. Kärnspelarna, så mycket är tydligt, du har i sikten. Så alla spelare som helt enkelt inte vill köpa en speldator eller ens en konsol.

Googles egen spelstudio

Google vill själv sätta nya standarder för spelutveckling med sin egen spelstudio, som hanterar Jade Raymond, som har varit ansvarig för många välkända spel från stora företag som EA eller Ubisoft.

Var är fallgroparna?

För närvarande är det helt oklart vad Google kommer att be om ett Stadia-medlemskap per månad. Du kan erbjudas ett schablonpris eller så kan spelare köpa ett spel i taget. Allt öppet. Samt frågan om vilka spel som kommer att finnas där till en början.

Kommer Stadia också till Tyskland?

Google lovade vid dagens evenemang att Stadia kommer att lanseras 2019 ”i USA, Kanada, Storbritannien och Europa”. Ett exakt datum förblev Google fortfarande skyldigt. Huruvida Europa också betyder Tyskland är att hoppas på, men även det bekräftades inte.

Och vad gör tävlingen?

De senaste dagarna kom mystiska rykten upp igen, tävlaren Nintendo planerar efter den stora framgången med sina mobila spel Pokémon och Super Mario egen gaming-smarttelefon. Hittills är det bara nervösa spekulationer på spelmarknaden. Nervös, men förståelig: Stadia är framtiden från Google till en ny spelframtid.

Också intressant: Google lanserar initiativ för digital utbildning i Tyskland

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *