Googles vd Sundar Pichai: Sanningen mellan raderna

Ända sedan Google raderade frasen ”Var inte ond” från företagets manifest har de kritiska projekten från teknikjätten blivit allt tydligare. I augusti tillkännagavs att Google arbetar med en censurerad sökmotor för Kina.

Den 1 november körde 90 miljoner ersättningen för Andy Rubin trots sexuell trakassering runt 20 000 anställda över hela världen på gatan. Och datahacket på Google+ som släpptes i oktober följdes nu av en betydligt större, som också offentliggjordes sent på måndag.

Pichai som SEO-förklarare

Redan i september bjöd den amerikanska domstolskommittén till utfrågningen. VD för Facebook och Twitter följde henne, Google vägrade. Innan parlamentets kontroll i kölvattnet av de senaste valen till demokraterna vandrar, citerade majoriteten i de republikanska parlamentsledamöterna slutligen Googles vd Sundar Pichai i den amerikanska kongressen. Du misstänker att Google påverkar sökresultaten till förmån för demokraterna.

Majoritetsledaren Kevin McCarthy och särskilt ordförande Bob Goodlatte är skeptiska. Goodlatte sade i ett tillkännagivande, ”Tekniken bakom sådana onlinetjänster som sociala medier och sökmotorer kan användas för att undertrycka vissa perspektiv och manipulera opinionen.”

display

Googles vd Pichai svarade: ”Jag leder detta företag utan politisk partiskhet och arbetar för att säkerställa att våra produkter fortsätter att fungera. Allt annat skulle bryta mot våra grundläggande principer och våra ekonomiska intressen. ”I likhet med förhöret av Facebook-vd Mark Zuckerberg, tillbringade Google-chefen lite tid på att förklara hur SEO och Google-algoritmen fungerar. Det faktum att detta ger oberoende resultat har testats av en oberoende studie.

Också intressant: Konstgjord intelligens: Google vill arbeta etiskt rent

Efter en detaljerad förklaring av varför sökordet för idiot innehåller bilder av Donald Trump, medger demokratiska parlamentsledamoten Zoe Lofgren: ”Det är uppenbart att partiskhet mot konservativa röster inte är ett av Googles problem.” Demokrat Ted Lieu Det blir ännu tydligare: ”Om ledamöterna vill se mer positiva resultat måste de göra mer positiva saker.”

Anställdas protester mot sexuella övergrepp och Kina planerar

Googles vd Pichai betonade att hans företags yttrandefrihet gäller: ”Vi är ett företag som erbjuder plattformar för olika perspektiv och åsikter – och vi har ingen brist bland våra egna anställda.”

Styrkens åsiktstyrka får Pichai att känna mer och tydligare. 20 000 anställda över hela världen protesterade den 1 november mot 90 miljoner kompensation av Android-uppfinnaren Andy Rubin, som var tvungen att lämna eftersom han tvingade en medarbetare till oralsex. I flera år tolererade företaget affärer på arbetsplatsen, vanligtvis med den konsekvensen att de kvinnliga deltagarna var tvungna att ge upp sina tjänster.

Sedan protesterna har Google lovat att införa bättre feedbackprocesser så att kvinnor känner sig säkra på att prata om sexuella övergrepp. Att mångfalden och därmed rättvis behandling inte penetrerade till alla nivåer av hierarki, visar också Googles egen mångfaldsrapport. Vid kongresshöringen frågade ledamoten Pramila Jayapal VD om diskriminering av anställda. Pichai sa vagt att ”vi kommer definitivt att hålla det upptaget”.

Det faktum att Google under tiden också handlade om en censurerad sökmotor för Kina, medgav Pichai, men han hävdade att det för närvarande inte längre fungerar. ”Project Dragonfly” är det inte alltför hemliga kodnamnet för sökmotorn i Kina. Vem som använder dem kommer inte att hitta några resultat i ämnena mänskliga rättigheter, demokrati, religion och fredlig protest. Google förnekade 2010 de första rykten om samarbete med den kommunistiska regimen.

Nu har detaljer avslöjats som tyder på att den kinesiska regeringen kan ha tillgång till medborgares sökningar. Vid förhandlingen på tisdagen hävdade Pichai igen att Google inte har ”några planer på att lansera i Kina.” Googles interna protester mot projektet kunde ha varit effektiva. Om det finns planer för en kinesisk sökmotor kommer företaget att rådfråga politiker, hävdade Pichai.

Hur ond Google egentligen är står mellan linjerna

Även i andra länder är data som Google samlar in inte helt säkra. En av orsakerna till att den sociala plattformen på Google+ stompades var tillkännagivandet av ett hack med 500 000 konton. Denna måndag erkände Pichai att det fanns ytterligare en dataskärm på 52,5 miljoner konton.

Vid senatutfrågningen sa Pichai att Google var ansvarig för att anmäla användare av sådana buggar inom 72 timmar. Företaget medgav dock det första Google+-felet först efter sju månader, det senaste efter tre veckor.

Sammantaget erhöll förhandlingen starkt Angela Merkels uttalande denna vecka att Internet fortfarande är ”en sfär där vi inte är så välbevandrade.” Så det verkar gå till några amerikanska ledamöter. För lätt för Googles vd att hitta vaga ursäkter och låta passera tiden som en SEO-förklaring. Hur ond Google egentligen är står mellan linjerna.

Också intressant: det Google-fria Internet

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *