”Logga in med Apple”: Vad finns i den nya inloggningstjänsten?

Den 19 september har Facebook och Google dåliga minnen: Den här dagen har Apple släppt sitt nya operativsystem iOS 13 för alla användare att ladda ner – och därmed lanserade också den nya inloggningstjänsten ”Logga in med Apple”. Ett erbjudande som har många planer från Facebook och Google.

LEAD förklarar hur ”Logga in med Apple” fungerar och varför tjänsten kan förstöra topphundar som Facebook och Google.

Feastr med Apple-registreringsalternativ
Appen Feastr, ett program för kaloriräkning, är en av de första applikationerna som har implementerat ”Logga in med Apple” (Skärmdump: Gronau)

Vad är ”Logga in med Apple”?

Från och med nu litar utvecklare av nya appar i Apples App Store på Apple-riktlinjerna för att integrera tjänsten ”logga in med Apple”. För leverantörer av befintliga appar är integrationen initialt frivillig. Funktionen gör vad namnet lovar: I stället för att logga in på varje app eller på varje webbplats med sin e-postadress och (för säkerhets skull) var och en med sitt eget lösenord, förenklar ”inloggning med Apple” inloggningsproceduren. Behövs av Apple-kunder bara det befintliga Apple-ID. Apple konkurrerar därmed den utbredda snabba inloggningen i flera år via Google (”Fortsätt med Google”) och Facebook (”Fortsätt med Facebook”).

Varför ska jag använda Apples tjänst om det länge har varit inloggningar via Facebook och Google?

Alla som loggar in med Google eller Facebook, ger respektive app eller webbplats, där man loggar in, tillgång till användarkonto och data. Denna ytterligare information är särskilt användbar för Google och Facebooks affärsintressen, eftersom de kan kopplas till Google- eller Facebook-kontot för inloggningen. Således är personlig och framför allt lämplig reklam baserad på användarintresse möjlig. Annonsering som spolar pengar i kistan till Google och Facebook, eftersom det är deras affärsmodell.

display

Den som bestämmer sig för att registrera sig med Apple lämnar Google och Facebook till vänster och ger respektive app eller webbplatsoperatör bara namnet och e-postadressen, men inte mer. Eftersom Apple säger att du inte säljer data. Affärsmodellen för Apple är inte reklam, utan försäljning av hårdvara.

Men på Apple måste jag avslöja min privata e-postadress?

Alla användare som litar på Apple kan göra det, ja. Men alla som ser en återstående risk hos Apple, företaget får möjlighet att skapa en engångsadress från en anonym kombination av siffror och bokstäver innan du undertecknar. Detta vidarebefordras sedan till den (osynliga) riktiga e-postadressen. Apple rekommenderar att användare just då sätter på sig en anonym Apple-engångsadress, om det är ganska okända app- eller webbplatsleverantörer, som man loggar in på. Denna anonymisering är en tydlig differentiering till inloggningstjänsterna hos Google och Facebook. Spara användaraktivitet eller spårning utesluts enligt Apple – i motsats till spårningen driver de två konkurrerande företagen verksamhet.

Är det inte möjligt att dekryptera en sådan engångsadress?

Nej, det anses vara säkert, särskilt eftersom du har möjlighet att senare ändra denna engångsadress till en ny engångsadress. Registreringen via Apple kan också återkallas när som helst så att Apple: s vidarekoppling stängs av. Om kontokontot som skapats genom att logga in med ”Logga in med Apple” avslutas kommer Apple omedelbart att sluta vidarebefordra posten.

Mail med Apple-inloggning
Använd privat post eller engångsbrev: Med Apples nya inloggning kan du bestämma vad du vill ställa in (Skärmdump: Gronau)

Fungerar ”Logga in med Apple” bara i Apple-ekosystemet?

Nej. Ett Apple-ID med tvåfaktorautentisering är alltid det första kravet, men ”Logga in med Apple” (det engelska namnet) fungerar teoretiskt på alla webbplatser som integrerar tjänsten eller i Android- eller Windows-appar – och inte bara på iOS och macOS. Apple förklarar proceduren för operativsystem som inte är Apple enligt följande:

”När du registrerar dig för första gången blir du ombedd att ange en verifieringskod från din betrodda Apple-enhet eller telefonnummer, titta på enheten och ange koden och du kan hoppa över det här steget i 30 dagar efter att du loggat in Du litar på webbläsaren du använder. ”

Varför har jag inte sett ”Logga in med Apple” i mina appar ännu?

Tjänsten är fortfarande ny på marknaden och utvecklare måste implementera den först. En av de mest populära apparna förutom Feastr, som är beroende av ”Logga in med Apple”, är redan inköpslista-appen Bring !. Under de närmaste veckorna kommer du att möta fler och fler webbplatser och appar som inte bara erbjuder inloggning via Google och Facebook utan också inloggningen med ditt Apple ID.

Logga in med Apple
Apple presenterade också ”Logga in med Apple” som en del av nyckeln (Skärmdump: Gronau)

Jag är en utvecklare: Vad måste jag vara uppmärksam på när jag integrerar?

För tillfället måste bara helt nya appar som vill komma in i App Store för första gången ha ”Installera med Apple” installerat för att godkännas för butiken. För befintliga appar är integrationen endast den 1 april 2020 (ingen April Foolhardy!) Obligatorisk.

Om du skickar in en uppdatering till en app som redan är tillgänglig i Store efter 1 april är logga in med Apple en förutsättning för att Apple-uppdateringen ska vinkas igenom. Men här återigen gör undantag regeln: Integrationen måste göras endast om en applikation för huvudapplikationen i applikationen till en social inloggningstjänst som Google eller Facebook. Apple har också skapat en speciell sida för utvecklare.

Finns det också kritik av ”Logga in med Apple”?

Ja, å ena sidan har postleverantören BlueMail, i Tyskland ganska okänd, redan väckt talan. Tillverkarna bakom BlueMail hävdar att Apple hade stulit idén med BlueMails nya inloggningstjänst. En påstådd patentintrång av Apple spelas in. Enligt operatörerna citerar Apple BlueMail två veckor innan lanseringen av ”logga in med Apple”: ”precis som det” som kastades från App Store för att föredra sin egen produkt. Dessutom går Open ID Software Foundation: s säkerhetsåtgärder i ”Logga in med Apple” inte tillräckligt långt. I ett öppet brev kräver OpenID ytterligare säkerhetsåtgärder. Apple gick med på att driva ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *