Motstånd som en möjlighet till förändring

Konkurrenskraftiga företag måste oundvikligen hela tiden genomgå interna förändringsprocesser. Det faktum att dessa omstruktureringar inte alltid når de anställdas öron saknar inte. Företag kan dock konvertera exakt dessa försvar mot innovationerna till det bättre.

Motstånd mot innovationer – ett praktiskt exempel

Följande situation: Ett medelstort företag står inför en förändringsprocess. Från och med nu ska smidigt arbete säkerställas med hjälp av ett nytt program. Både företagets anställda och kunder bör dra nytta av detta sätt att arbeta i framtiden. Men inte alla är entusiastiska över idén.

Speciellt är projektledaren rädd för sitt jobb. Han vågar dock inte öppet ta upp sina oro över att inte längre vara användbar för företaget. Under tiden sprider missnöje sig i honom. Istället för att kommunicera problemet öppet, motsätter han sig tillkännagivandet om förändring.

Du kanske också är intresserad av: Ändra projekt: Förändring kan vara kul

Motstånd – hur det uttrycker sig och hur chefer ska hantera det

Resistens är alltid en naturlig mänsklig reaktion på förändringar. Denna känsla kan möta oss i många olika former. Rädslan som nämns i det praktiska exemplet är bara en av många möjliga former.

display

Andra inkluderar: En förment grundlös och plötslig avvikelse från möten. Ett långsammare sätt att arbeta än vanligt eller en fullständig okunnighet om en pågående förändring. Faran som alla reaktionssätt har gemensamt är att de resulterande handlingarna inte alltid erkänns och utvärderas direkt som motsatta. Men faktum är att förändring också innebär att man alltid flyttar ut ur komfortzonen och sätter känslan av säkerhet tillbaka under en tid i de vanliga situationerna.

För att på ett adekvat sätt hantera motstånd i lagen som ledare måste denna defensiva inställning uppfattas som sådan i det första steget. Det är viktigt att namnge och beskriva detta individuella motstånd.

Därefter handlar det om att utforska orsakerna till respektive motstånd och hantera detta första känslomässiga tillstånd hos de anställda ganska uppskattande. För bakom varje motstånd ligger potentialen för positiv energi som måste väckas. Först i det sista steget diskuteras orsakerna tillsammans med den berörda personen. Inom detta ramverk har anställden äntligen också möjlighet att förklara de antagna bakgrunderna.

Av detta blir det tydligt att öppen kommunikation är nyckeln till att förstå och övervinna orsakerna till motstånd. Det är mycket viktigt i denna kommunikation att även skicka självmeddelanden och att vara i regelbunden kontakt med de drabbade.

Hur ledare förvandlar och använder motståndets energi lönsamt

Eftersom motstånd alltid går hand i hand med en (pågående) förändring, är en korrekt hantering av detta särskilt viktigt. I inget fall bör ett motstånd från medarbetarna ignoreras av verkställande direktören. Ofta avvisas motstånd som en defensiv inställning och tas inte på allvar. Konsekvensen av detta är att den negativa inställningen och därmed också konfliktpotentialen i teamen ökar. Under vissa omständigheter kan detta till och med leda till att förändringsprocessens framgång är i fara.

Men förändringar är i sig inte ett dåligt tecken. En strategiändring är mer en indikation på att gamla och bekanta processer inte längre är tillräckligt effektiva eller inte längre uppdaterade. Innovationer ger alltid anställda chansen att hantera det nya på ett riktat sätt.

Varje slags motstånd är därför också ett tecken på att medarbetaren aktivt hanterar en överhängande förändring. Tillsammans med detta återspeglas alltid en önskan eller ett viktigt behov. Och det är just denna önskan att erkänna och namnge det som en positiv aspekt. Ett öppet utbyte erbjuder möjligheten att känna sig empatisk med den andra personen och därmed filtrera bort de positiva konnotationerna. Detta öppnar de underliggande orsakerna, som kan användas i den ytterligare processen i form av positiv energi.

Således kan rädslan som nämns i det praktiska exemplet översättas till ett särskilt engagemang från projektledaren med hjälp av denna strategi.

Så det är inte alltid lätt att förstå och nämna de positiva aspekterna av de anställdas inställning till motstånd. Detta kräver tid, energi och uthållighet. Det är en process som kräver empati, kommunikationsförmåga och ärlighet. Men om chefer aktivt vill motverka motståndet i ett projekt och omvandla den ursprungligen negativa energin i deras team till en positiv, är denna investering väl värt det.

Helga Trölenberg är en möjliggörare i teamet för enable2grow, tillväxtkonsultföretag för företag som är redo att tänka om sin verksamhet för att hålla sig i form för framtiden.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *