Fem tips för klimatvänlig streaming

Streamingens kolavtryck ser inte bra ut. Onlinefilmer idag står redan för 60 procent av den globala trafiken – och antalet ökar. Fler och mer detaljerade produktioner vill övervägas i ännu bättre kvalitet. Det enda du verkligen inte tänker på när du klickar på play är att all denna information lagras på servrar, kyls och skickas runt om i världen. ”Denna energiförbrukning är varken synlig för användare eller direkt kopplad till kostnader”, säger Marianne Wolff, miljöchef på VSB. Därför måste omprövningen i människors sinne och i våra vardagliga vanor börja. Så här är fem tips om hur du använder ditt strömningsbeteende för att minska ditt miljöpåverkan.

1. Skärpa din medvetenhet om bra innehåll

Bara för att rekommendationsalgoritmen föreslår en video behöver den inte vara bra på länge. Därför bör du veta å ena sidan, beroende på vilka synpunkter som presenteras för dig, och å andra sidan hur du självständigt kan hitta det innehåll som verkligen intresserar dig. Till exempel föreslår Netflix specifikt sina egna produktioner för att introducera fler och fler format som du bara kan hitta där. Kvaliteten på en ny serie är absolut sekundär. Och YouTubes AutoPlay-funktion är endast avsedd att hålla dig på sidan en liten stund längre – inte bara för att ge dig mer perspektiv på ett ämne. Tvärtom, ju längre du låter algoritmen bestämma, desto mindre är dina intressen i förgrunden. Det är därför det lönar sig att leta efter objektiva rekommendationer så långt borta från plattformarna – till exempel i veckostreamningstips här på LEAD.

display

Mer om detta ämne: Så fungerar rekommendationsalgoritmen för Netflix

2. Skruva ner kvaliteten

Det enklaste och snabbaste sättet att anpassa sig till klimatvänlig strömning är genom att inte spela upp videor i den högsta upplösningen och i den största färgskala. Åtminstone med snabbklippta actionfilmer kan ögat på soffan inte längre skilja mellan HD och 4K-upplösning. Så varför få den större bandbredden? I TV-utrymmet för ditt förtroende körs av detta skäl ofta bara tyst bildspel eller djurdokumentärer. Eftersom pixeltätheten först är riktigt synlig. Prova bara genom att växla från den högsta till medelhastigheten för ditt streamingabonnemang. Då sparar du inte bara några euro i månaden utan gör också något bra för miljön.

3. Kör inte videor i bakgrunden

Vid första anblicken verkar det klart: Du bör bara strömma videor om du kan ge dem deras fulla uppmärksamhet. Kom ihåg att komma ihåg att när du börjar med en ny serie och du är halvvägs genom avsnitt 1 igen genom Instagram. Klimatlarmet bör börja när TV: n blir en andra skärm igen. Saker blir lite svårare när det gäller ljudformat som podcast eller radiouppspelningar, som bara upptäcks via YouTube som världens näst största sökmotor. Innan du ber om stora mängder data i videoform bör du hellre investera några fler klick och byta till lämplig ljudapp. Detsamma gäller för musikvideor som endast är aktiverade för bakgrundsljud. Obs: Om du inte tittar på (eller det finns ingen anledning till det), stoppa videoströmmen.

4. Spara videor i förväg i WLAN, ring inte dem från mobilen

Även om mobiloperatörer kan annonsera med datapriser är det fortfarande inte det mest miljövänliga sättet att utnyttja dem fullt ut. För mobildataöverföring via mobilnätet kräver mycket mer energi än vad som är fallet hemma i WLAN. Här rekommenderas det särskilt videor som du vet att du kommer att titta på dem, ladda ner i förväg och spela dem på vägen offline. Med offlinebiblioteket sparar du inte bara energi utan fokuserar också på att strömma till några utvalda spår igen.

Mer om: De tio bästa tips och tricks för Netflix

5. Gör en kol-offset för din streaming

Joko och Paul från podcasten ”Alla vägar leder till berömmelse” gör det redan och den federala regeringen också: stödja miljöprojekt för att kompensera för koldioxid som släpps ut av deras luftmiljöer. Naturligtvis denna form av ytterligare donation utöver de vanliga prenumerationsavgifterna för streaming möjligt. Webbläsartillägg som ”Carbonanalyser” för Firefox hjälper till att ta reda på hur högt energibehovet har varit på grund av ditt eget surfbeteende och hur mycket CO2 du har släppt när du konverterade till motsvarande mängd. För ideella projekt som Atmosfair eller Primaklima kan detta förvandlas till en donation som ger återplantering eller alternativa energikällor runt om i världen. Det här är bara rätt mellanplan, så att du inte behöver begränsa dig och ändå göra gott.

Vad plattformar och politik kan göra

Vi vill inte nöja oss med de fem tips om klimatvänlig strömning. När allt kommer omkring ser forskare och analytiker fortfarande den största potentialen för besparingar inom områdena datakomprimering och serverkylning – som vi användare har liten eller ingen påverkan på. Där skulle det vara önskvärt om Netflix delade sina hemligheter med Prime Video, hur de lyckas erbjuda nedladdningar av mobilvideor i bättre kvalitet till halva minneskraven. Lite mer öppen källkods-DNA skulle säkert vara bra för branschen! Speciellt eftersom datainsparing är av stort socialt intresse och hittills inte spelar någon roll i marknadsföringen.

När det gäller datacenter krävs det faktiskt att politiken formulerar kraven för energiförbrukning och återanvändning av spillvärme mycket strengare. För tillfället är Blue Angel från Federal Environment Agency helt enkelt en effektiv säl för datacenter som redan är extremt energi- och resurseffektiva – men har ingen inverkan på dem som inte gör det. Det fungerar bättre!

Du kanske också är intresserad av detta: De tio bästa tips och tricks för Netflix

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *