Så du får det fulla hotet

Fler och fler tyskar flyger på drönare. Enligt bara dronestudie.de kommer över 1,3 miljoner drönare att köpas ensam under 2018. 1,22 miljoner privata användare spränger sina flygplan. 2017 var det ”bara” 1,1 miljoner.

Dröneguiden från LEAD ger dig en översikt.

Hur skiljer dronerna på marknaden sig?

Drönare finns nu tillgängliga för alla typer och varje budget. De är indelade i tre huvudkategorier: Om du vill flyga en drönare i parken däremellan, men inte längre kräver din UFO, plockar du upp leksaksdronen. Vid dåligt väder, lite stabilt, byggt av billigare material, men bara billigt. Från cirka 60 euro börjar det.

Den andra kategorin är den av semi-professionella drönare som väger mellan 250 gram och två kilogram. Betydligt mer hållbart, med högre tresiffriga priser motsvarande dyrare – speciell kunskap att styra men inte behövs. För tyngre drönare över två kilo vikt krävs ett drönarkort.

Dessa är mer benägna att användas i näringslivet och är därför inte prissatta för hemanvändare. Till exempel kommer den nya DJI Mavic 2 Enterprise, som just lanserades i oktober, att kosta 2299 euro. Men det medför också många funktioner för luftrumsskydd. För att kontrollera en sådan drone krävs ett officiellt tillstånd.

display

Också intressant: den flygande roboten

När får jag ta upp en drone alls?

Detta regleras nu av lagen. Fri flygning är tillåten under dagen för drönare som väger upp till fem kilo. Om du vill släppa en ännu mer massiv drone på mänskligheten eller till och med planerar nattflygningar, men kräver tillstånd från Land Aviation Authority.

Hur högt kan jag höja min drone?

Återigen finns det en tydlig regel som har fastställt det federala transportministeriet. Du får flyga upp till 100 meter över marken. Dessutom finns det ett förbud, men gäller för många hobbypiloter principen: där ingen klagare, eftersom ingen domare. Vem styr piloterna i fältet?

Var ska jag inte låta min drönare flyga?

Platser där polis eller brandkår är utplacerade får inte användas av privata användare. Detsamma gäller för flygning över sjukhus, folkmassor, fängelser, militära platser, fabriker eller naturskyddsområden.

Vad sägs om att flyga i bostadsområden?

Vill du bara gå ut genom ytterdörren och låta din drone göra några varv? Detta är tillåtet om inte din drone väger mer än 250 gram.

Min drone har en kamera. Kan jag filma överallt?

Nej. Du kan inte se dina grannar laga mat, titta på TV och … nej, låt oss bara … se över din kamera inbyggd i drönaren. När du flyger över bostadsområden är video- och ljudinspelningar i allmänhet förbjudna.

Om inte ägaren till bostadsrätten eller hyresgästen samtycker till överströmningen och / eller inspelningarna. Men vilken ägare eller hyresgäst gör det redan? Och vilken drönarpilot går från hus till hus för att få skriftliga tillstånd? Exakt.

Behöver jag fortfarande se min drönare när den flyger?

Drönare upp till fem kilo får endast flyga inom pilots syn. Om du använder ett videoglas, kan du flyga upp till en högsta höjd på 30 meter. Detta gäller också endast drönare som väger högst 250 gram.

Sedan oktober 2017 har ytterligare krav lagts till: drönare över 250 gram kräver ett brandsäker märke med ägarens namn och adress, även om dronen verkligen kommer ur synen, kan en eskort inte varna dig och flygplanet går vilse.

Kan jag också använda min drone nära flygplatser?

Nej, du måste hålla ett säkert avstånd på minst 1,5 kilometer till en flygplats. Studier visar att det i år är nästan 50 procent fler drönhändelser i tyska luftrum som rapporterats av piloter med stora flygplan.

”Vi ser inte drönarna på radaren och de är oftast för små för att de ska ses av en pilot tidigt nog. Det är därför de kan bli ett hot mot kommersiella flygplan, särskilt runt flygplatser, ”förklarar Deutsche Flugversicherung.

Är det värt att försäkra min drone separat?

Nej. Silke Kursawe, försäkringsekspert på den oberoende portalen finanztip.de, förklarar: ”Om du bara använder din drone privat, behöver du inte teckna din egen droneansvarsförsäkring, eftersom normalt privatansvar vanligtvis räcker.” Du bör dock kontrollera villkoren och det finstilta studera din ansvarsförsäkring igen.

Om du inte hittar vad du letar efter i fråga om drone-relaterade fordringar är det en bra idé att kolla med ditt försäkringsbolag för att se om droneskador täcks. Om det inte är fallet, bör du byta din försäkring till en tulltaxa med en drone. Kursawe rekommenderar ett försäkrat belopp på minst 10 miljoner euro. Viktigt: Se till att det inte finns några begränsningar för drönarens vikt.

Också intressant: drönare som en livräddare

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *