”Attack på Internet” – Ryssland skapar sitt eget statliga nätverk

Det har talats om ett ”statligt Internet” i Ryssland, om total censur och kontroll, om ett angrepp på de sista återstående friheterna i Giant Kingdom i månader. Nu är det
hittills: Rysslands kontroversiella lag på ett separat internet trädde i kraft på fredagen. Kreml-chef Vladimir Putin slog kritik från nätverksexperter och människorättsförsvarare i maj när han undertecknade lagen. Oavsett vad det kostar,
Varu- och kärnkraft måste ha ett självständigt internet i händelse av en eventuell cyberattack från utlandet eller andra faror.
Det är en fråga om ”nationell säkerhet”.

Kritiker å andra sidan talar om en överhängande digital isolering av Ryssland. Redan är det så att många webbplatser som är tillgängliga fritt i Tyskland, till exempel, förblir blockerade för ryska användare – till exempel Kreml-motståndaren Mikhail Khodorkovsky. Mänskliga rättighetsorganisationen Agora ser lagen som en ”grundläggande vändning” i regeringens politik för att kontrollera Internet.

En oberoende digital infrastruktur

Tusentals – särskilt unga människor – hade demonstrerat mot lagen under våren. De är rädda för att Kreml i framtiden skulle kunna stänga av Internet efter behov av politiska skäl. Putins talesman – Dmitri Peskov, ansvarig för internetfrågor i Kreml – avfärdade detta som nonsens. Ingen har för avsikt att koppla bort Ryssland från World Wide Web. Det är snarare faran att väst kommer att koppla bort Ryssland från nätet. Det är därför landet behöver en oberoende digital infrastruktur.

display

Endast reservstrukturen för mer säkerhet skapas, säger chefen för informationspolitiska kommittén i den ryska statliga duman, Leonid Lewin. ”Runet” är fortfarande en del av det globala nätverket. Det handlar om säker nätverksåtkomst för ryska användare, oavsett hur utländska leverantörer arbetar. Dessutom bör det autonoma nätet endast användas i fall där det utsätts för utsidan – såväl som för övning.

Moskvaxperten Alexander Isawnin från den oberoende organisationen Roskomswoboda som kämpar för internetfriheten ser också ekonomiska intressen bakom lagen. Målet är att minska antalet cirka 5 000 leverantörer på den hittills fria marknaden genom direkt statlig intervention. Tekniskt sett var mycket fortfarande oklart.

Det är dock tydligt att den ryska internettrafiken bör dirigeras via korsningar i sitt eget land, förklarar Isawnin. Infrastrukturen för detta har ännu inte byggts. Först bör leverantörer skaffa utrustning som gör det möjligt för den högsta tillsynsmyndigheten Roskomnadsor att direkt kontrollera innehållet och kontrollera trafiken.

Den tidigare fria marknaden kommer att förstöras, säger Isawnin. ”Med lagen har staten instrumentet att ingripa direkt – något sådant existerar inte i Tyskland, och efter all erfarenhet hittills är det värsta att förväntas,” säger han i en intervju med tyska pressbyrån. Isawnin fruktar att med ökande monopol skulle Internet kunna bli långsammare och dyrare i framtiden. Övergripande, men också tveksamt, om de tekniskt alla skulle kunna fungera alls.

Företag klagar redan på enorma kostnader eftersom de måste lagra trafik i månader. Företagen uppmanade nyligen den ryska statliga lagstiftaren att betala rättegångskostnaderna. Den ryska staten vill skapa en helt ny infrastruktur för att vara oberoende från amerikanska företag, där hittills de flesta uppgifterna lagras. Ryssarna har länge varit besvärade av det faktum att västerländska internetföretag, i synnerhet, har tillgång till värdefulla datasätt.

Uppgifterna från ryska medborgare kanske redan inte längre lagras på servrar utomlands enligt en annan lag. Detta ledde till att karriärnätverket LinkedIn i Ryssland blockerades. Mot Facebook och Twitter fanns hittills främst hot och administrativa påföljder. Ingångarna är dock inte blockerade.

Hot mot internetens frihet

Organisationen Reporters Without Borders (ROG) kritiserar lagen som en ytterligare attack mot press- och yttrandefriheten. Kontroll och filtrering av datatrafik skulle nu ligga hos medieövervakningen och den hemliga tjänsten. Därför är lagen ett hot mot internetens frihet, censurförsöket. ”Det bevisar att det ryska ledarskapet är redo att föra hela infrastrukturen i nätverket under politisk kontroll för att avbryta det digitala informationsflödet när det behövs,” säger ROGs VD Christian Mihr.

De som hade funnits under oppositionens protester förra sommaren fick emellertid en försmak på hur det kan känna sig i framtiden. En postning av meddelanden i sociala nätverk eller till och med bara via telefon var delvis inte längre möjlig. I protester i Ryssland Ingushetia i Nordkaukasien blockerades tillgången till Internet 2018 enligt media helt enkelt.

”Det kräver mycket ansträngning att kämpa mot de negativa konsekvenserna av lagen”, säger Internetombudsmannen Dmitrij Marinichev i en intervju med den tabloid MK. Han ser fortfarande de frihetsälskande reflexerna i det ryska samhället intakt – till skillnad från till exempel Kina, där Internet aldrig har varit gratis.

”Tumskruvarna” kan skärpa sig på kort sikt för att göra något lokalt jobb, men ett ”kinesiskt internet” kan inte genomföras, ”säger han. Marinichev hoppas att lagen kommer att avskaffas i slutändan.

Mer om ämnet: Tre gånger gnälla: Kinas sociala kreditsystem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *