Hur mycket kan Elon Musk fortfarande tillåta?

Med en justerad förlust på upp till 35 cent per aktie hade analytikerna förväntat sig, till slut var det 1,12 dollar per aktie och med 6,35 miljarder dollar, en mycket lägre försäljning än väntat. På natten på torsdagen bröt Tesla-aktien efter börsen med mer än tio procent. Elon Musk kunde lysa med en leveransrekord i början av juli. Hur fungerar det?

”Vi är väl positionerade för att fortsätta växa produktion och leveranser under det tredje kvartalet,” sade Musk den 2 juli. Detta optimistiska uttalande var för drygt tre veckor sedan, aktien hade just återhämtat sig.

Dessutom tillkännagivandet Muskarna i tillkännagivandet av de senaste kvartalssiffrorna att den långvariga CTO JB Straubel går ur verksamheten och i framtiden endast kommer att fungera som konsult. Det måste ha varit Straubel, som en gång förde Musk ombord på företaget. Nu ger han roret till Drew Baglino.

Tesla gör fortfarande en förlust med varje levererad bil

Enligt kvartalsrapporten levererade Tesla bra 95 000 fordon under årets första tre månader, men förlorade samtidigt mer än 408 miljoner dollar – en mycket större summa än väntat. Musk känner sig missförstått av de chockade reaktionerna: ”Tillväxthastigheten är inte korrekt erkänd”, sa 48-åringen.

display

Om man jämför leveranssiffrorna med samma kvartal föregående år, resulterar detta i en ökning med cirka 80 procent. ”Det är den bästa exponentiella graf som jag någonsin har sett,” sade Musk. ”Det är svårt för människor att känna exponentiell tillväxt, men Tesla växer exponentiellt.”

Intressant: Teslas första autonoma taxibilar bör lanseras 2020

Hur länge ska Tesla omstruktureras?

Höga kostnader för produktion och leverans av den hoppfulla modellen 3 är ansvariga för att elbiltillverkaren sjönk under andra kvartalet överraskande djupt in i de röda siffrorna. Dessutom gör Tesla med varje levererad bilförlust, men Musk är fortfarande positiv.

För en månad sedan kallade Morgan Stanley-analytiker Adam Jonas Tesla ”en kredit- och omstruktureringshistoria”, sa Bernstein-analytiker Max Warburton, ”företaget verkar strukturellt olönsamt.” den Wall Street Journal kommenterade aktiekraschen med den kortfattade meningen: ”Företagets dagar som tillväxthistoria tar slut.”

Men vad händer då?

Musk hävdade på natten att ytterligare öka leveranserna. Men även om detta ambitiösa mål uppnås (400 000 i slutet av året med en balans på 160 000 till halvår), finns det en fångst: Eftersom försäljningen av högprissatta modeller minskar, är intresset för de billigare Tesla-modellerna där, men inte snabbt nog för att fylla inkomstskillnaden.

Och: Ett företag som Tesla är inte längre en nystart som kan sluka pengar under lång tid. Tesla kommer definitivt att göra vinst snart om företaget vill behålla sina investerare.

Investerare behöver tålamod – och förståelse för lite megalomani

Elon Musk anklagas upprepade gånger för excentricitet och megalomani, men samtidigt förmågan att göra det omöjliga möjligt och se det långt bortom horisonten. Hur mycket av detta är realistiskt? Musk förväntar sig åtminstone nästan positiva resultat under det tredje kvartalet.

Tesla finansierar nu sig själv, sade han – förutom naturligtvis för stadierna när nya produkter eller webbplatser lanserades. Det faktum att en del av dessa är planerade under de kommande månaderna och åren, kan optimistiskt avstämda investerare kan krypa av som en ytterligare lovande investering i framtiden. Straubels avgång, dock investerarna Musk begår brott: Med Teslas medgrundare har lämnat efter några toppchefer, företagets högsta profil.

Det här meddelandet kan inte vara optimistiskt för Elon Musk, även om Straubel sa i ett uttalande, ”Jag ville bara se till att folk förstår att det inte är på grund av brist på förtroende för företaget eller teamet eller något.” Hursomhelst: En positiv signal för Tesla, detta avgång är det inte.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *