Ny smartphone: Hur flyttar jag mina data nu?

I princip finns det fyra sätt att flytta data: från iPhone till iPhone, från Android till iPhone eller vice versa och från Android till Android. Det viktigaste meddelandet i förväg: Ingen ska klara sig utan att vara rädd för dataförlust på en ny smartphone. Eftersom flytten fungerar mycket bekvämare än i den gamla Nokia.

Från iPhone till iPhone

Denna rörelse fungerar nu trådlöst och helt enkelt. Viktigt i förväg: Gamla iPhones bör uppgraderas till minst iOS 11 eller (från 5S) på iOS 12, så att överföringen av data fungerar bra. Första steget: Säkerhetskopian av den gamla iPhone i Apples Internet-moln iCloud måste vara uppdaterad. Den här menyn finns i Inställningar => iCloud (överst) => iCloud säkerhetskopiering. Aktivera säkerhetskopian där eller skapa en ny säkerhetskopia.

När det är gjort finns data redan i Apple-molnet och väntar på iPhone igen. Viktigt: 5 GB data är gratis i iCloud. Om du måste flytta mycket kan du ofta inte hantera det. Den bästa idén är att boka ett paket på 50 GB för 99 cent per månad. Det fungerar, och detta prenumeration kan avbrytas efter flytten vid behov. Var: För att fortsätta skapa regelbundna säkerhetskopior är det värt 99 cent ändå.

display

Också intressant: iPhone-guide: Vilken enhet passar dig?

Jag flyttar till min telefon
Goda nyheter: Flytten är relativt enkel från iPhone till iPhone (Foto: 123rf.de)

Efter säkerhetskopian hjälper ”Quick Start”, som fungerar från iOS 11 och framåt. Den gamla och den nya iPhone slås på bredvid varandra. Mobiltelefonerna känner sig automatiskt igen efter några sekunder. Följ sedan instruktionerna på skärmen och acceptera ”återställning” av den nya iPhone från säkerhetskopian som just skapats. Detta avslutar nästan arbetet (som fungerar på samma sätt på iPad, förresten).

Efter avslutad innebär det bara: vänta! Eftersom det kan ta några timmar tills alla appar, foton eller musik laddas från molnet igen. Under denna tid får den nya iPhone inte vara avstängd. Sista viktiga uppgift: Att säkra WhatsApp-historiken på den gamla iPhone och spela upp den på den nya iPhone. Detta fungerar i WhatsApp-menyn, men fungerar inte automatiskt.

Det klassiska kabelavlägsnandet via iTunes-programmet är också tillgängligt. För detta måste den gamla iPhone på Mac eller PC först smittas. Den avgörande iTunes-menyn finns under Enheter => Översikt => Säkerhetskopiering. Där arkiverar det krypterade innehållet.

Anslut sedan den nya iPhone-enheten och spela upp de gamla data i menyn ”Återställ från iTunes-säkerhetskopia”. Fördel med den något besvärliga kabelproceduren: Krypterade data som innehållet från hälso-appen ”Hälsa” eller lösenord tas också över här, som användare annars ofta måste ange igen efter ett trådlöst drag.

Från Android till iPhone

För att underlätta denna förändring erbjuder Apple en egen Android-app som heter Flytta till iOS. Detta måste först laddas på den gamla Android-telefonen. Flytten fungerar så här: Slå på båda smartphones. Efter att ha lanserat den nya iPhone väljer du ”Överför data från Android”. Öppna appen Flytta till iOS på Android-telefonen. Med en numerisk kod kommunicerar de två enheterna.

Flytta till iOS
Med ”Flytta till iOS” har Apple hoppat över sin skugga och utvecklat sin första Android-app (Foto: Apple)

Sedan kan du välja på Android det innehåll som ska överföras. IPhone visar hur långt rörelsen har gått. Och Android får inte stängas av förrän iPhone rapporterar slutet av flytten.

Även detta kan ta lite tid. Det överför kontakter, meddelandeshistorik, foton, videor, webbbokmärken, e-postkonton och kalendrar. Flytta till iOS söker även efter appar som användaren har installerat på Android såväl som för iPhone.

Från Android till Android

Det finns otaliga programvaruversioner, tillverkare och modeller – och därmed otaliga flyttvarianter. Det enklaste sättet är genom Google-kontot. Eftersom Android-tillverkaren Google redan vet (nästan) allt om sina användare kan Google-kontot användas för att flytta åtminstone de viktigaste uppgifterna som kontakter, kalendrar, e-post eller appar.

För detta måste informationen först säkerhetskopieras på den gamla Android, mest i menyn Inställningar => Konton => Google. Om du sedan loggar in på den nya Android och väljer alternativet ”Kopiera data” får du tillbaka dessa data. Det är bäst att säkerhetskopiera och flytta foton med appen Google Foton med appen Google Drive.

Google Pixel 3
Nuvarande Google Pixel 3 levererar fantastiska foton av två- och fyrbenta vänner. Men hur kommer de gamla bilderna på den nya smarttelefonen? (Foto: Google)

Med fler aktuella androider finns det möjlighet att placera dem bredvid varandra för att flytta. De känner igen varandra och kopierar data. Detta fungerar när du ställer in den nya mobiltelefonen via menyn ”Data Copy” => ”Säkerhetskopia från en Android Smartphone”. På grund av olika hårdvara och mjukvara på Android är detta alternativ inte alltid tillgängligt.

Om du vill överföra mer data än du kan med ditt Google-konto kan du använda dina egna flyttningsappar som den starkt rekommenderade Data Smart Switch Mobile 2018 eller CLONEit. De måste båda startas på båda androiderna. Instruktioner på skärmen guidar dig sedan genom flytten.

Vissa tillverkare erbjuder sina egna rörliga appar som Samsung Smart Switch Mobile eller Huawei Phone Clone. När du flyttar inom ett varumärke fungerar de vanligtvis bra, de är mindre pålitliga när du flyttar till ett annat märke. Här hjälper bara: Prova!

Från iPhone till Android

Om du vill säga adjö till Apple beror datamigreringen starkt på varumärket för den nya Android-telefonen. Appar som Samsung Smart Switch Mobile, Sony Xperia Transfer Mobile eller OnePlus Switch har ofta möjlighet att överföra data från iPhone. Vissa tillverkare som Google med sina Pixel-telefoner sätter till och med en dataöverföringskabel från Android till iPhone.

Också intressant: Google vill pixelera smarttelefonkonkurrensen

Google flytta
Google Pixel 3 är vanligtvis till och med en kabel för flytten från den gamla iPhone på (Foto: Google)

För detta, först (se ”Från iPhone till iPhone”) på iPhone måste en säkerhetskopia skapas i iCloud. Därefter följer användarna instruktionerna i flytt-appen på den nya Android, vanligtvis menyalternativet ”Överför från iPhone”.

Om den nya smarttelefonen inte erbjuder ett sådant alternativ hjälper Google Drive-appen för iOS. Först överförs de viktigaste uppgifterna från iPhone till Google-molnet. Vem loggar in efteråt på den nya Android på Google, dubblerade hans data på den.

Tre viktiga tips

Musiktjänster som Spotify och till och med Apple Music växlar enkelt mellan iPhone och Android, användardata tas över. WhatsApp-kurser kan emellertid endast flyttas med mycket ansträngning mellan iPhone och Android (och vice versa), instruktioner finns här på netzwelt.de. Och överföringen av foton från iPhone (som lagrar bilderna i det speciella datasparande HEIF-formatet) till Android fungerar bäst när bilderna först importeras till Google Photos-appen på iPhone.

Också intressant: Samsung vill sätta på en ny smartphone-trend

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *