Varför traditionella företag behöver marknadsföringsförändringar

Eftersom kunder har rest digitalt, läst produktrekommendationer online, shoppat online och interagerat med sina favoritmärken via sociala medier har marknadsföring förändrats dramatiskt. Fler och fler företag känner igen denna förändring som en möjlighet och förstår att modern marknadsföring och rätt användning av tillgänglig information ger fördelar för båda sidor – för sina kunder och deras egen framgång. Ett exempel på hur digital marknadsföring kan göra etablerade företag ännu mer framgångsrika tillhandahålls av ett varumärke som inte kunde vara mer traditionellt i sin tidigare marknadsföringsstruktur: Tupperware.

Digitaliseringen av marknadsföring innebär att både offline och online-aktiviteter är integrerade i kommunikationen. Vi pratar då om omnichannel-marknadsföring. Möjligheterna för företag och varumärken att ansluta till sina målgrupper har förändrats under de senaste åren. Både antalet och olika beröringspunkter har ökat. Omnichannel-marknadsföring är därför en väsentlig del av en modern marknadsföringsstrategi för att adressera kunder individuellt, vid rätt tidpunkt, på rätt kanal och med relevant innehåll.

display

Upprätthålla kundrelationer för intelligent digital marknadsföring

Grunden för en omnichannel-strategi är data och dess intelligenta analys. Exemplet med Tupperware visar också att kunddata har samlats in länge, men ofta på ett sådant sätt att det är praktiskt taget oanvändbart för intelligent digital marknadsföring. I årtionden var Tupperwares distributionsmodell lika genial: offline, direktförsäljning, personlig. Word of mouth var nyckelordet. Vem känner dem inte, de välkända Tupper-festarna: kvinnor besöker hemma, visar, rekommenderar och säljer nya produkter för hushållet. Några drinkar och snacks, du pratar – ibland om personliga frågor – det finns möten i ögonhöjd, bland vänner.

Kundförhållandet har alltid varit ett fokus hos Tupperware. Men som vi alla vet, de bästa förhållandena vill också odlas. Och detta inkluderar regelbunden kontakt såväl som personlig adress, individuella rekommendationer och personliga uppmärksamhet vid speciella tillfällen – till exempel för en födelsedag.

Under tiden är Tupper-partier kult, men marknadsför verkligen inte längre modernaste. Marknadsföring idag sker till stor del digitalt. Och basen för detta är data som måste samlas någonstans i digital form. Bäst på ett centralt läge, så att marknadsförare kan komma åt och agera i enlighet därmed och planera kampanjer. Syftet är då att använda denna information för att bättre förstå publiken och hitta svar på frågor som ”I vilken region, på vilken tid på året och i vilken åldersgrupp är vilka produkter mest populära?”. Med dessa insikter och med hjälp av ny teknik kan företag rikta in sig på sina kunder efter deras önskemål och behov.

Du kanske också är intresserad av detta: Konversationsmarknadsföring: Hur märken kan förbättra kunddialogen

Konstgjord intelligens stöder marknadsförare

I en modern marknadsföringsstrategi bör personalisering inte saknas för att göra kommunikationen med kunder mer riktad och hållbar. Klassiska en-till-många meddelanden, i form av enhetliga utskick, reklam eller popup-fönster, ger alltmer plats för individuell adressering i mailings och sociala mediekampanjer eller till och med individuellt webbplatsinnehåll. Kunderna får individuellt, realtidsinnehåll på varje kanal och enhet som uppfyller deras personliga intressen och behov.

Artificiell intelligens (AI) i dag hjälper till att effektivt använda data för just sådan personlig marknadsföring. Tack vare KI kan företag i förväg förutse beteende och handlingar hos sina kunder och svara individuellt och i realtid – över kanaler. Resultatet: en strikt kundupplevelse och ett individuellt kundanpassat tillvägagångssätt med ett lämpligt, relevant köpincitament

Detta kan vara e-postmeddelanden med anpassade produktrekommendationer eller popup-fönster på webbplatsen med enskilda rabattkoder. Det är således möjligt för företag att följa sina kunder genom olika kundresor och förstå exakt vilka produkter som särskilt mottas av vem. När det gäller Tupperware betyder detta till exempel att kvinnliga konsulter i framtiden kan utvärdera exakt vilka produkter de ska visa på en fest: De vet vilka produkter de deltagande anser tilltalande, eftersom de redan kan leta efter sig själva i onlinebutiken har varit intresserad av en viss färskhetsbox eller den nya universalskäraren är redan känd via e-post tack vare en produktrekommendation.

Genom att länka KI och omnichannel-marknadsföring spelas kunden in både offline i butiken – eller i fallet med Tupperware på en Tupper-fest – och online enligt hans intressen med innehåll. Detta leder till ökad kundlojalitet och köpsberedskap eftersom kunder endast får information om produkter som är relevanta för dem.

Du kanske också är intresserad av detta: Adobe och marknadsföringens framtid

AI för optimerad marknadsföring

För företag innebär användning av AI att spara både tid, pengar och resurser. Eftersom tidskrävande aktiviteter automatiskt tas över av den konstgjorda intelligensen. Den identifierar olika köpgrupper baserat på en mängd olika egenskaper och analyserar data, som sedan utgör grunden för optimerad inriktning och individuella erbjudanden. Dessutom övervakar algoritmen kampanjens framgångar och kan justera typen och mängden incitament som används i enlighet därmed. Resultatet: Tack vare lättnaden kan marknadschefer återigen ägna sig åt mer kreativa och strategiska uppgifter och mål. Naturligtvis har detta också en positiv effekt på kampanjernas innehållskvalitet.

När det gäller Tupperware visar övergången till digital marknadsföring betydande framgångar. E-postförsäljningen har till exempel vuxit 5-7 gånger. Och exemplet visar också att digitalisering av marknadsföring inte innebär att traditionella, klassiska tillvägagångssätt och värden måste kastas överbord. Tvärtom, kundcentricitet och word of mouth är fortfarande en viktig del av Tupperware-marknadsföringen. Men nu stöds och stöds av teknik.

Du kanske också är intresserad av detta: Marknadsföringen överträffar den tekniska utvecklingen

Holger Behnsen, VD för Emarsys DACH, ansvarar för den operativa verksamheten i DACH-regionen med mer än 700 kunder. Efter fem år i digital marknadsföring grundade han sin egen e-marknadsföringsbyrå 2007 innan han gick med i Emarsys 2009.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *