”Folk från andra nationer tar med sig en hög grad av motivation och lojalitet”

LEAD: Thiele, när det gäller nyckelordet ”mångfald”, tänker många företag först på kvinnokvoten. Hur stort intresse ser du för att öka mångfalden när det gäller anställdas etniska bakgrund?

Marlene Thiele: Vi frågar regelbundet våra medlemsföretag om deras erfarenheter och deras motivation att anställa flyktingar. Det finns två huvudskäl till varför företag har åtagit sig att hjälpa flyktingar: å ena sidan socialt ansvar och å andra sidan sökandet efter kvalificerade arbetare och arbetare. I de flesta fall gäller båda lika.

Frågan om mångfald spelar ofta inte någon viktig roll i beslutet att utbilda eller anställa en flykting. För små och medelstora företag är arbetet med flyktingar en första möjlighet att uppleva och utforma mångfalden på ett mycket praktiskt sätt.

Också intressant: företagen drar nytta av nya perspektiv

Grafiska motivatorer
Foto: NETWORK Företag integrerar flyktingar

Vilka praktiska åtgärder bör företag vidta för att integrera flyktingar?

display

Utnämningen av mentorer i företaget som förvärvar interkulturell kompetens har visat sig vara till hjälp. Detta främjar kulturen för välkomnande och uppskattande samarbete i företaget. Det hjälper också till att hantera interkulturella utmaningar.

Grunden för framgångsrik integration är också språket. Även väldigt smarta och motiverade praktikanter har ofta svårigheter med tentamen och inlärningstakten. Här är det bra att söka efter jobbrelaterade språkkurser. Användning av enkelt språk kan också göra det lättare att starta.

När allt kommer omkring är det viktigt att få hela arbetskraften ombord tidigt och regelbundet. På detta sätt kan missförstånd undvikas eftersom tillståndens regler kan se mycket olika ut i olika kulturer, till exempel. Det stärker också känslan av samhörighet i högskolan.

Mer mångfaldsämnen finns i det aktuella numret av LEAD magazine 04/18, som du också kan köpa online.

20171213 Limburg Nui F 54
Limtronik är en tjänsteleverantör för elektroniska tillverkningstjänster och har nu fyra kollegor med flyktingbakgrund (Foto: NETZWERK-företag integrerar flyktingar, Viktor Strasse / offenblen.de)

Vilka fördelar har flyktingar för tyska företag?

Från våra medlemsföretag hör vi om och om igen att folket från andra nationer har en särskilt hög motivation och lojalitet. På det här sättet lyckas de ofta hålla uppe ”kärnarbetarna”. De tillhandahåller också språkkunskaper och interkulturella färdigheter som är av stort värde för företagen.

För flyktingarna är det återigen ett bra tillfälle att delta i samhället, umgås, lära sig vårt språk och bygga sina liv i Tyskland.

Kan du ge exempel där flyktingar har kunnat få nya perspektiv i team och därför har förbättrat deras arbetsresultat?

I vårt samhälle, som blir allt mer mångsidig, kan människor med flyg- och migrationsbakgrund med fördel bidra med sina individuella upplevelser och perspektiv. Som exempel tänker jag på omvårdnadssektorn. Det finns redan kulturkänsliga vårderbjudanden som kan svara naturligt och autentiskt på kulturella eller religiösa behov.

Vilket hinder ser du som det vanligaste skälet till att inte arbeta med flyktingar? Och hur kan du motbevisa denna oro?

Speciellt för medelstora företag är det ofta svårt från personal- och tidsresurserna att arbeta igenom redan befintliga erbjudanden och rättsliga ramar.

Här börjar vi: I vårt nätverk utvecklar och delar vi kunskap om hur integration kan fungera i praktiken. Och det används aktivt. Med nästan 1 900 medlemmar i hela Tyskland är vi nu den största sammanslutningen av företag som är involverade i anställning av flyktingar.

Också intressant: ”Intelligens är jämnt fördelat, chanserna är inte”

Bly 4 täck 1200X1200

Hur snälla?

Det har aldrig funnits så många sätt att kommunicera på. Hur lyckas företagen kommunicera meddelandet? LEAD Bookazine 4/2018 innehåller tips för användning av röstfärdigheter, UX och förändringshantering i arbetslivet. Så här lyckas kommunikationen – utan missförstånd.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *