Så här gör du: Facebook-grupper

Hur fungerar Facebook? Det finns förmodligen miljoner människor i världen som vet svaret. När allt kommer omkring har nätverket blivit en integrerad del av livet. Du publicerar något, vänner, bekanta eller till och med fans läser det – det är det.

För företag var fallet också tydligt under lång tid: Du publicerar sidor med innehåll på Facebook, dessa sidor blir sedan ofta gelikade, färdig är den nya, pålitliga och gratis distributionskanalen.

Det gör inte ont längre. Senast, eftersom Facebook i sin ogenomträngliga algoritm massivt nedgraderade vikten av sidor, är det uppenbart: Den organiska trafiken på denna kanal går tillbaka massivt.

Den enkla Facebook-världen har blivit mycket mindre

Under lång tid var Facebook en relativt enkel värld. Det fanns en nyhetsfeed och en algoritm som sorterade tidslinjen. Det krävde många kontakter och anständigt innehåll för en fungerande Facebook-närvaro, som ofta kom från en separat sida.

Denna modell fungerar för redaktörer och företag nu bara mycket begränsad – eftersom Facebook har gjort en vändning för en tid sedan. En vändning som är vettig från företagets synvinkel. Så Facebook ville vara tillbaka till sina rötter och mindre innehållssling för andra.

display

Lösningen var relativt enkel: algoritmen ändrades så att innehåll från sidor, företag och media spelas mycket mindre ofta.

Sedan dess har Facebook blivit mer av vad det ursprungligen var: ett nätverk för personliga relationer – och alla konsulter som hade berättat i flera år att Facebook var framtidens medium plötsligt plötsligt.

Det förändrar inte det faktum att nätverket fortfarande kan vara en potentiellt gigantisk trafikmaskin. Ingen kommer så långt som användare och nå, närmar sig nära Facebook. En fullständig undantag på Facebook är därför inte ett riktigt alternativ. Men vad då? Framtiden kommer troligen att vara:

Hitta inte din publik någonstans i allmänna nyhetsströmmar – men där den verkligen är!

Låter trivialt, men i verkligheten är det mycket ansträngande. Eftersom denna publik måste sökas först. Detta kan vara kostsamt i tvivel. Och under vissa omständigheter kan detta innebära att du måste spela på din publik från och med nu i mycket mindre skala.

Du kanske också är intresserad av: Hur man: Dark Social

Vad betyder det konkret?

Webbplatsen är död, länge lever gruppen! Åtminstone för Facebook kan du säkert säga den här nya credo; även för andra delar av den sociala medievärlden.

Människors intresse för användbart, spännande eller underhållande innehåll har inte plötsligt minskat. Det är bara att grupper ger möjlighet att träffas för specialintressen. Och att man kan agera där utan kritiska algoritmer. Så antar att du är särskilt intresserad av flugfiske – en grupp flugfiskare skulle förmodligen vara det bästa stället på Facebook.

Detta gäller också utan begränsning till ditt innehåll. Så gå inte in i den allmänna beklagan över de ändrade algoritmerna, utan snarare se de möjligheter som grupper eller budbärare erbjuder. Allt kan vara möjligt, bara en sak bör komma ihåg:

En grupp är en mikro-community!

Det betyder: Du är inte bara en avsändare utan alltid en mottagare. Så det finns mycket mer till kommunikation och interaktion än redan i det sociala nätverket. Den som bara vill tappa bort sina meddelanden kommer förmodligen inte att vara nöjd i en Facebook-grupp.

Det finns några alternativ i grupperna som gör livet på Facebook trevligare för innehållsleverantörer. Nu går bland annat följande:

Djupare insikter: Med ”Group Insights” får administratörerna nya tillväxt- och interaktionsmätningar.

Enklare medlemsadministration: Filtrerade egenskaper som kön eller plats gör det möjligt för medlemmar att accepteras i grupper. Oslagna medlemmar ”kan också vara snabbare och lättare att utesluta. Dessutom kan bidrag publiceras automatiskt och grupper kan nätverkas.

Men du måste göra lite sökning om du vill hitta alla relevanta grupper som du går med i. Och glöm inte: ju fler grupper du har, desto större ansträngning måste du göra.

Jakubetz rekommenderar

Sammanfattningsvis är detta en mycket enkel sak: Naturligtvis kan du uppnå mer, du kan kommunicera mer fragmenterad och riktad. Men detta innebär också mycket mer ansträngning än engångsposten på din egen sida.

Och framtiden för sidor och nyhetsströmmar? Du behöver inte avsluta detta, en sak utesluter inte den andra. Med tanke på märkbart lägre organiska intervall finns det knappast ett sätt att öka engagemanget i grupper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *