Hur man: Dark Social

Senast, eftersom Facebook i sin ogenomträngliga algoritm massivt nedgraderade vikten av sidor, är det uppenbart: Den organiska trafiken går tillbaka massivt.

Dessutom finns det en annan uppenbar trend: Idén att varje inlägg, varje diskussion ska förbli synlig och upptäckt, förlorar sitt godkännande. I Hatespeechs ålder är falska nyheter och troll inte konstigt. Människor flyttar sig mer och mer in i ett slags semi-offentligt utrymme, för vilket uttrycket ”mörk social” under tiden har etablerats.

Dark Social hänvisar till en del av nätverket där distribution och användning av innehåll knappast kan fångas längre.

För övrigt har uppfinnaren av denna term, Alexis C. Madrigal, en intressant avhandling: Betydelsen av offentliga sociala nätverk som Facebook eller Twitter överskattas massivt. Istället skickas majoriteten av de delade länkar via tjänster som inte är synliga som e-post och messenger.

Denna avhandling kan inte avskrivas ur handen. Men om det är så, då måste journalister, PR-chefer och marknadsförare åtminstone anpassa sig till en ny händelse – nämligen att man alltmer måste flytta in i sådana kretsar. På Facebook skulle det betyda sidor, nyhetsflöden och grupper.

display

Också intressant: Hur man gör: Social Media Management

Var kommer Dark Social ifrån?

De viktigaste kanalerna och applikationerna är:

  • Messaging Apps – som WhatsApp, WeChat och Facebook Messenger
  • E-post – ingen sekretessinformation delas för att skydda integriteten
  • Egna mobilappar – Facebook, Instagram
  • Säker surfing – när du klickar på HTTPS på HTTP vidarebefordras inte referensadressen

Med experter som tillför cirka 85 procent av allt digitalt delat innehåll till dessa kanaler är det lätt att föreställa sig varför det kan vara både en utmaning och en potentiell guldgruva.

Dessutom är två aspekter särskilt intressanta:

för det förstaÄven om många marknadsförare alltid är fixerade på unga målgrupper, bör äldre (jag själv ingår) inte underskattas eller glömmas. Människor över 50 delar nästan uteslutande sitt innehåll via ”Dark Social”. Det är ledigt att spekulera i orsakerna, men det viktiga är: att försumma dessa kanaler leder till att nästan en komplett åldersgrupp förloras.

för det andra: Det finns målgrupper och ämnen som nästan uteslutande äger rum under uteslutning av det offentliga nätverket. Dessa inkluderar främst privat ekonomisk planering, resor, mat och dryck eller anställning. Enkelt uttryckt, alla ämnen som är mer privata. Det är förståeligt: ​​du publicerar inte ett viktigt jobb i Facebook-tidslinjen.

Hur kan jag distribuera mitt innehåll via Dark Social?

Den goda nyheten är att vissa alternativ som också fungerar i klassiska sociala mediemiljöer också gäller här. De dåliga nyheterna: Du måste helt klart göra mer arbete. Men i sin tur …

Dela måste vara enkelt: Låter så banalt, men det är det inte. Ibland förvånas hur svårt det är för vissa leverantörer att övertyga användaren att vidarebefordra innehåll. Om delningsknapparna finns någonstans svåra att se längst ner på sidan, bör du inte bli förvånad över att de inte används ofta. Många knappar kan inte kännas igen vid första anblicken: Är det en knapp för att dela eller följa? Så viktigt är en tydlig märkning och en bra placering.

Använd dina egna verktyg för Dark Social: Tyvärr finns det inte mycket val, men åtminstone några verktyg gör det lättare att ta itu med detta ämne. En av dem är po.st. Detta kan bland annat fånga trafik som genereras via ”Dark Social”. Det är värt mycket av det enda skälet att du äntligen vet vad du pratar om. När allt kommer omkring är rena antaganden inte en bra grund för en innehållsstrategi.

Förkorta länkar: Länkförkortare som bit.ly eller ow.ly är många. Din fördel: Du kan också spåra var du klickade på något. Om du kopplar ihop något sådant med en tjänst som Hootsuite, kan du få en bra översikt.

Också intressant: Hur man gör: Social Media Analys

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *