Vad gör … en Venture Development Manager?

Jobbtitel: Senior Venture Development Manager

Namn: Konstantin Kugler

Ålder: 31

Utbildning: Master of Science in Management, University of Mannheim

Företag: Fineway

Vad gör du?

Sedan oktober 2017 har jag varit en del av företagets utvecklingsteam på Travel-Tech Startup Fineway i München. Tillsammans med detta team hjälper jag de två grundarna att utveckla Fineway och arbeta mycket nära dem.

Var och en av oss Venture Developers har ett specifikt ansvarsområde, beroende på deras styrka profil och tidigare erfarenhet. Personligen har jag, till exempel, under det senaste ett och ett halvt året varit att konceptuellt definiera och bygga vår tekniska plattform. Detta innebär att man konkretiserar idéer på whiteboardtavlan i många sessioner med kollegor, strukturerar projekt i små arbetspaket och samordnar affärsbehov med vårt FoU-team.

Det inkluderar också att välja externa teknikleverantörer och implementera sina lösningar genom att gå live. Mina projekt är alltid tvärfunktionella, vilket ger mig möjlighet att arbeta med kollegor från alla områden. Detta gav mig en mycket värdefull övergripande förståelse för vår verksamhet och lärde mig mycket om de olika teamen. Naturligtvis hjälper det mig mycket med nya projekt.

display

Dessutom är jag ansvarig för vår interna strategi och planeringsprocess. Liksom många andra nystartade företag använder vi detta för o.a. OKR (mål och nyckelresultat) för att fokusera företaget och lagen kvartalsvis på nästa milstolpe.

Hur kom du till den här uppgiften?

Jag arbetade i flera år inom managementkonsult, där jag hjälpte till att forma och implementera strategiska beslut i företag från olika branscher. Efter min konsulttid kände jag behovet av att bygga en produktidé själv och ta ett mer operativt ansvar.

Vid denna tid hade Fineway möjlighet att hjälpa till att forma det unga företaget tillsammans med grundarna – så att säga som en sparringspartner – i dess grundläggande. Speciellt fascinerades jag av visionen om Fineway och det tekniska fokuset. Detta är fortfarande en av de viktigaste motivationspunkterna för mig idag.

Vilken funktion hjälper dig mest i din vardag? Varför?

I allmänhet rekommenderas man med en bra dos komposition och stressmotstånd. I ett ungt företag händer mycket på en gång och framför allt mycket snabbt. Att hålla reda på detta, ta ett steg tillbaka och prioritera korrekt hjälper mycket. Inte bara jag utan hela laget. Viktiga beslut fattas bäst med ett svalt huvud.

Framför allt har den produktiva hanteringen av stress sina rötter i min tidigare verksamhet som konsult. Jag tjänar fortfarande på denna tid idag eftersom jag har tränat i strukturerat och analytiskt arbete där. Denna förmåga hjälper mig enormt när det gäller att lösa mer komplexa problem.

Beskriv så tydligt som möjligt ett projekt som särskilt har imponerat dig

Vi planerar för närvarande UX (User Experience) för vårt ”Travelbot-konversation”, som översätter kundpreferenser till bästa möjliga första reseförslag. Naturligtvis finns det flera dimensioner av relevans som måste förenas.

Från hierarkin och dynamiken i konversationen, till antalet och avgörbarheten, till kreativiteten och strukturen i frågorna. Det är alltid viktigt att översätta konversationen till datapunkter i realtid på vår datavetenskapliga plattform med hjälp av olika maskininlärningsalgoritmer. Därför, förutom produktchefer (turistprodukt) och säljpersonal (turistkundservice), involverar detta projekt också särskilt kollegor från datavetenskapen och datateknikgruppen (teknikprodukt).

Vad är viktigast för dig i ditt jobb? Vad är det roligaste?

Jag tycker att det är oerhört givande att vara delaktig i digitaliseringen av turistnäringen och att spela min roll i att föra nya tekniska möjligheter till fler och fler tillämpningsområden. Det inspirerar mig alltid och gör det roligt varje dag. Det direkta utbytet med ledningsgruppen och det höga individuella ansvaret för projekt spelar också en viktig roll. Det motiverar mig att verkligen föra fram projekt.

Samtidigt är jag också ett gränssnitt för de olika lagen och får därmed insikter i nästan alla områden i företaget, vilket gör mitt verksamhetsområde så mångsidigt och spännande.

Mitt jobb är oumbärligt eftersom …

… antalet och komplexiteten för nya projekt i en start ökar snabbt på relativt kort tid. Speciellt med en ambitiös vision som den för Fineway är det därför viktigt att bygga upp resurser och kompetenser i företaget som kan struktureras med en hög grad av dynamik i företagets struktur och vara resultatorienterade.

Med tanke på de många ämnen som utvecklas parallellt är det helt avgörande för framgång att hålla reda på saker och arbeta på ett fokuserat sätt. Det är därför det är så viktigt att kommunicera OKR: er och projektmål tydligt och upprepade gånger för att anpassa alla kollegor till de strategiska målen.

Som sparringspartner för verkställande direktörerna kan jag dessutom bidra med mina egna idéer, men också ifrågasätta andra idéer och presentera min syn på saker. Med vilken hastighet som helst är det ibland mycket viktigt att inte fatta utslag som senare visar sig vara mindre än optimala.

Om du inte var Senior Venture Development Manager, vad skulle du vara?

Antagligen skulle jag ha hamnat på investerarsidan i riskkapital (VC) eller private equity (PE). Här är sättet att tänka och arbeta också mycket entreprenörsmässigt och mångsidigt. Du bygger inte ett företag direkt, men du lär känna en hel del intressanta företagarpersonligheter och innovativa affärsmodeller, vilket också är väldigt spännande på lång sikt.

Du kanske också är intresserad av detta: Vad gör en kundupplevelse analytiker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *