Spotify och attacken mot den gamla medievärlden

Endast förvärvet av Gimlet – och nu det: Företaget som tillhör Spotify Soundtrap vill revolutionera podcastproduktionen med sin nya mjukvara ”Soundtrap for Storytellers”.

En detaljerad granskning av programvaran finns i morgon i vårt avsnitt om hur du gör

Om du ignorerar programvarans potential gör detta steg också tydligt: ​​Spotify har beslutat att bara vara en streamingtjänst, där du kan lyssna på musik för en billig fast pris.

Leverantören vill bli ett medieföretag av en ny typ. En som vill dominera ljudmarknaden – inklusive radiovärlden.

Spotify blir framtidens radio: allt innehåll du kanske bara vill höra finns på ett ställe: musik, podcast och ljudböcker finns redan, nyheter och direktsändningar saknas fortfarande. Men vad ska hindra Spotify från att lägga in det i programmet?

display

Svåra tider för analoga, linjära erbjudanden

Det finns ett välkänt exempel: Netflix. Eller Amazon Prime. Idén är alltid densamma: att ge användarna ett omfattande innehåll för alla situationer. Underhållning och information bör vara tillgänglig individuellt och framför allt mobil. Det betyder svåra tider för alla leverantörer av linjära program. Eftersom tjänster som Netflix och Spotify inte bara är tillgängliga på begäran, utan har gigantisk kapacitet både i kvalitet och kvantitet. Podcasten för Spotify spelar en viktig roll här.

Podcast är nu tillgängliga på nästan alla ämnen, i omfattning och kvalitet som ingen radiostation i världen kunde ge. Däremot har Spotify – teoretiskt sett – utrymme för alla. Precis som den alltid högsta hunden iTunes har gjort det: Det finns nu över en halv miljon shower från hela världen.

Också intressant: Så här: Använd audios ordentligt

Till skillnad från Apple insisterar Spotify på att allt är tillgängligt i en app. Konkurrenterna från Kalifornien har emellertid lagt ut podcast på iPhone i en separat app.

Så om du vill använda Apple-innehåll som musik och podcast, behöver du två appar och måste hoppa fram och tillbaka därefter. Spotify erbjuder å andra sidan allt på ett ställe. Det är mycket möjligt att användaren uppfattar detta som en viktig fördel.

Apples hittills största fördel var den stora volymen. Hos Apple fanns nästan allt, hos Spotify snarare avancerade produkter, det såg ut ett tag. Det kan förändras snart. Den nya programvaran, som naturligtvis är direkt kopplad till Spotify, är definitivt ett steg i denna riktning: enkel produktion, enkel uppladdning – ingen kan tävla med Soundtrap för tillfället. Och Spotify har idealiskt en värdekedja som strateger drömmer om: från produktion till distribution, allt är i ena handen, innehållet är också gratis.

En ny attack på den gamla medievärlden

Under tiden underskattas utvecklingen på mediemarknaden allvarligt, särskilt på ljudmarknaden. Radiostationer är fortfarande radiostationer och upplever ofta inte ens tanken på att deras faktiska konkurrent kan vara Spotify. Det var rätt så länge Spotify erbjöd enbart musik. Det förändras bara med det nya fokuset på innehåll.

Särskilt eftersom Spotify har ännu en, knappast att underskattas fördel: Medan klassiska medieleverantörer just börjar ta itu med det nya fenomenet smart högtalare, är Spotify och några andra leverantörer representerade där under en lång tid.

Det är obestridligt att ljud förr eller senare huvudsakligen spelas på datorer, smartphones och smarttalare. I Tyskland, å andra sidan, finns det fortfarande en hel del (främst public service) sändare som tycker att det är en bra idé att vilja verkställa den digitala mottagningen DAB plus. I en ålder av Alexa och Google Home har DAB för länge sedan blivit ett dött.

Varför så många sätter på podcast

När det gäller innehåll har podcast blivit en riktig radiokonkurrent. Scenen har länge varit professionaliserad och podcast kan ge värdefullt innehåll.

För drygt en vecka sedan, som en del av re: publica, beviljade streamingtjänsten ”Deezer” ett bidrag för en podcast. För Audible har podcast blivit ett lukrativt marknadsföringsverktyg, och även hos Apple har ämnet relevans. Det är tydligt att vem som har de flesta, de bästa och mest originella podcasten, har en enorm fördel på marknaden.

Loppet öppnas officiellt.

Också intressant: Apple vs. Spotify: Skrikande i streaming

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *