Konstgjord intelligens behöver kreativ intelligens

Mot bakgrund av den snabba utvecklingen inom området konstgjord intelligens verkar mänskliga anställda ha dåliga kort i framtiden. Ju mer de försöker konkurrera med AI på nivån av rent rationell, repetitiv och operationell verksamhet, desto tidigare kommer de att bli överflödiga på grund av maskinernas överlägsenhet.

För företag som ignorerar denna förutsägbara utveckling eller medvetet tvingar dem att sätta press på sina anställda kommer svåra tider att börja. Eftersom en rivalitet mellan maskiner och människor bara leder till frustration, avgång och produktivitetsförlust. En fara som många experter och tekniska storheter nyligen har varnat för – särskilt Tesla-chef Elon Musk och Googles chefingenjör Ray Kurzweil.

Också intressant: konstgjord intelligens som en utmaning för chefer

Maskiner kommer aldrig att vara lika kreativa som människor

För att lyckas i framtiden måste företag och deras anställda gå in på en ny, kompletterande väg. Det är viktigt att fokusera på färdigheter som datorer inte behärskar tillräckligt bra eller inte. Dessa inkluderar kompetenser som fram till nyligen ofta har förlöjligats eller till och med oönskat i de flesta företag: empati, nyfikenhet, passion och kreativitet.

display

Det senare i framtidens arbetsvärld kommer att vara människans oslagbara unika försäljningsförslag. Intelligenta maskiner och algoritmer kommer alltid att räkna snabbare än vi gör – men de kommer aldrig att vara så kreativa. I vår kreativitet gror emellertid all innovationspotential som möjliggör utveckling och framsteg i första hand. Framgång i framtiden kommer därför till stor del att bero på hur väl vi lyckas komplettera den ”högteknologin” som redan avgör våra vardagsliv med ”high-touch”.

Kreativa sinnen ville

I framtiden kommer organisationer att behöva anställda med distinkt designkompetens. Anställda som ifrågasätter status quo, känner igen oupptäckt potential, nätverk människor och maskiner och utvecklar extraordinära idéer.

Konstgjord intelligens i alla dess olika former och former kan inte ens börja ta på sig dessa komplexa mänskliga uppgifter idag. Utan kreativa människor som vet hur man använder dem klokt är digitala assistenter, chatbots eller kooperativa robotar helt värdelösa. Företag rekommenderas därför väl att ge sina anställdas ”kreativa intelligens” hög prioritet och att marknadsföra dem på ett riktat sätt.

Framför allt måste något förändras på företagens ledningsnivåer för att lyckas. Eftersom medarbetarnas ledarskap från den industriella åldern, som är inriktad på effektivitet, felförebyggande och avdelningstänkande, kan inga ramvillkor skapas för kreativt arbete.

Det är dags för en ny ledarstil som fokuserar på spel, kreativitet och empati. Vid World Economic Forum 2018 i Davos krävde Jack Ma, grundare av världens största handelsplattform Alibaba, till och med att hela vårt utbildningssystem skulle inriktas på just dessa konstnärliga och kreativa förmågor. Annars kommer vi att ha stora problem i framtiden, säger Ma.

Konstgjord intelligens kommer inte att ersätta människan

Det kommer dock att ta någon tid innan en ny generation kreativa lärlingar och studenter översvämmar verksamheten. Fram till dess är företagen själva ansvariga för att optimera deras anställdas kreativa intelligens. De uppnår detta genom att skapa en öppen och äventyrlig miljö där de anställda hittar bästa möjliga lösningar för sina kollegor och kunder.

Konstgjord intelligens kommer inte att ersätta människan utan lindra och stödja honom. Detta bekräftas av en studie av marknadsundersökningsinstitutet Gartner. Den beräknar att till 2020 kommer artificiell intelligens att skapa 2,3 miljoner nya jobb över hela världen.

Rädslan för att konstgjorda intelligenta kollegor snart kommer att fördriva människor är därför helt ogrundad. Det kan snarare antas att anställda och maskiner kommer att arbeta tillsammans allt närmare inom en snar framtid. Därför kommer den största potentialen att utvecklas av företag som har förstått detta mycket väl och fungerar enligt formeln ”artificiell intelligens (AI) x kreativ intelligens (AI) = mer framgång”!

Också intressant: förbannelse och välsignelse: vad vi kan förvänta oss av artificiell intelligens

Om författaren: Jens Möller är en innovationscoach, författare och talare. Det uppmuntrar människor och företag att känna igen, utveckla och framgångsrikt använda sin kreativa potential.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *