Går det fortfarande för Huawei?

På våren såg allt rosigt ut i Huawei-universumet: Rekordåret 2018 firades: Med mer än 200 miljoner sålda smartphones landade det kinesiska företaget precis bakom Apple. Försäljningen ökade för första gången till över 100 miljarder dollar, eller mer precist till 107,13 miljarder. Detta motsvarade en tillväxt på 19,5 procent jämfört med föregående år.

Sektorn med den högsta tillväxten var dock affärer med slutkunder: den växte med hela 45,1 procent. Det uttalade målet var att bli den nya nummer 1 på världsmarknaden före Samsung och Apple. Stora förhoppningar placerades också i 5G-expansionen.

I mitten av maj då USA: s bojkott. Det kinesiska statliga företaget misstänktes – inte för första gången – för spionage. Resultatet: ett handelskrig mellan USA och Kina med ett osäkert resultat. Huawei kom också under enormt tryck internationellt. I Tyskland rådde Deutsche Telekom sina anställda att inte använda Huawei-smartphones längre. I Japan och Storbritannien drog stora nätoperatörer ripcord. Huawei 5G-enheter är för närvarande uteslutna från 5G-planering. Vissa onlinemarknader ökade med mer än 500 procent av inbyten av Huawei-smartphones.

display

Asiatiska portaler rapporterar att Huawei kommer att avbryta leverans och utveckling av bärbara datorer för tillfället.

Du kanske också är intresserad av detta: Den brittiska ex-intelligenschefen stärker Huawies rygg

Huawei VD spelar upp situationen

Samtidigt tillkännagav den amerikanska presidenten Donald Trump efter G20-toppmötet i Japan för att mildra bojkotten igen. Enligt British Financial Times är Trump planerat att diskutera med högre regerings säkerhetsansvariga under de kommande dagarna hur man minskar trycket på Huawei, rapporterar Golem.de. Trump vill tillåta vissa försändelser av amerikanska företag till den kinesiska smarttelefontillverkaren igen.

Huawei grundare och verkställande direktör Ren Zhengfei svarade på detta fram och tillbaka till synes avslappnad. Han berättade för Financial Times att uttalandena var ”av liten betydelse” för honom. De är bara ”bra för amerikanska företag”. Men det är redan ett tecken på hur allvarligt situationen Ren Zhengfei någonsin uttryckte, han skonade så långt allmänheten.

Han sa: ”Huawei är fortfarande villig att köpa produkter från amerikanska företag. Vi ser dock inte någon större påverkan på vår nuvarande verksamhet. ”Inte konstigt – enligt New York Times arbetar amerikanska leverantörer som chiptillverkare Intel och Micron för att kringgå handelskriget genom att flytta produktionen till neutrala länder. Ryktet säger att amerikanska företag också kringgår embargot eftersom de förlitar sig på Huawis komponenter i pågående produktion Cnet.

Huawei smartphone
Egentligen ville Huawei bli nummer ett på smarttelefonmarknaden över hela världen (Foto: pixabay)

Ark OS: Eget operativsystem i lådan

Det är också fortfarande oklart om Huawei kommer att kunna använda Googles Android-operativsystem i sina mobila enheter i framtiden. Google hade meddelat att det inte längre skulle tillåta Android-uppdateringar för Huawei-enheter, utan avbröt förbudet ett tag. Så de befintliga kunderna med Huawei-enheter under de senaste åren från P20 till den aktuella P30-serien för att få en uppdatering på Android Q.

Huawei har dock enligt uppgift en plan B om Google skulle ta press från handelsdepartementet på allvar: företaget har arbetat med sitt eget operativsystem som heter ”Ark OS” (kodnamn: Hongmeng) under en tid, tillsammans med sin egen App Store (”App Gallery”). Denna utvecklare borde redan ha utrustat med applikationer.

Siffror från Counterpoint Research visar att under de första kvartalet i år hade de fyra största kinesiska smarttelefontillverkarna Huawei, Xiaomi, Oppo och vivo tillsammans 40 procent marknadsandel. Samarbete mellan dessa företag och deras eget oberoende programvarusystem skulle vara ett allvarligt hot mot Googles Android.

Huaweis löfte för framtiden
Huawei vill koppla av den nuvarande situationen med ett ”framtida löfte” på sin webbplats (foto: Huawei)

”Förlust av intäkter på 30 miljarder dollar under de kommande två åren”

Huawei skickar för närvarande signaler till sina kunder som borde låta lugnande: kända appar skulle fortsätta att användas, och det gäller också generellt för Android. Enheten är säker. Tillverkarens garanti på två år fortsätter givetvis att gälla fullt ut. Så långt som orden på den officiella hemsidan. Så pågår det fortfarande?

När det är nykter övervägt är det uppenbart att det uttalade målet att bli den första tillverkaren av smarta telefoner har flyttat in på avstånd. Ren Zhengfei förväntar sig att hans grupp kommer att förlora minst 30 miljarder dollar i intäkter under de kommande två åren endast genom handelskriget.

Ändå fortsätter Huawei uppenbarligen på sin valda väg som ursprungligen var ostörd. Fokus ligger fortfarande på 5G, vilket till exempel visar i erbjudandet till Apple att förse den med 5G-modem för sina iPhoner.

Och under de närmaste dagarna är inte bara beslutet om att underlätta den amerikanska bojkotten, kineserna tar för närvarande in Tyskland sin smartphone Mate 20X 5G (999 euro var en gång planerad på MediaMarkt, enheten är för närvarande tillgänglig för 599 euro) till marknaden. Den nya Huawei P30 Pro har minskats hos Amazon från 749 euro till mindre än 600 euro.

En rubrik (”Ny utrustning ja, priserosion men också”) är definitivt värt det, för den banbrytande 5G-standarden i detta land är fortfarande i startblocken – men det är en annan historia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *